(Foto: Chris de Waard).

Lezing over de strijd om Oekraïne bij Volksuniversiteit Leiderdorp

Europa-deskundige Walter Pfeil geeft op 20 juni bij de Volksuniversiteit Leiderdorp een lezing over de oorlog in Oekraïne. Het huidige conflict wordt uitgelegd, maar vooral de geschiedenis daarachter komt uitgebreid aan bod.

In 1991 werd Oekraïne onafhankelijk nadat de Sovjet-Unie uiteenviel. Het land zocht toenadering tot de NAVO en Europese Unie, maar dat leidde tot onvrede bij Rusland. Toen de toenmalige president in 2013 het associatieverdrag met de EU onder zware druk van Rusland weigerde te ondertekenen, braken er protesten uit. Het gevolg van deze protesten was dat de president werd afgezet. De koers werd meer op het westen gericht. Pro-Russische separatisten riepen in het oosten van Oekraïne twee ‘onafhankelijke volksrepublieken’ uit.

Uiteindelijk mondden de ontwikkelingen uit tot de Russische invasie. In de lezing gaat Pfeil in op de gevolgen van de oorlog voor de mensen in Oekraïne, maar ook voor de rest van de wereld. Wie zijn de hoofdrolspelers in het conflict? Hoe reageert de EU en de rest van de wereld. En hoe zorgen we dat de vrede terugkeert.

De lezing wordt gehouden op maandag 20 juni in De Sterrentuin in Leiderdorp en begint om 20.00 uur. De lezing duurt twee uur. Deelname kost 17,50 euro en aanmelden kan via de website van de Volksuniversiteit.

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×