ZZ Leiden verovert eerste BNXT Cup. (Foto's: Chris de Waard).

ZZ Leiden basketball is kampioen van Nederland én België

Wat twee weken geleden tegen Heroes Den Bosch niet lukte, flikte ZZ Leiden Basketball zaterdagavond in een tot de nok toe uitverkochte Vijf Meihal wel. Donar Groningen werd met miniem verschil verslagen, nadat Leiden de eerste helft constant tegen een achterstand had aangekeken die op een gegeven moment opliep tot 16 punten.

Ook het derde kwart bleven de Leidenaren tegen een achterstand aankijken, maar gat gat werd wel langzaam kleiner. Pas in het vierde kwart keerden de kansen en wist Leiden het spel naar hun hand te zetten. Maar het bleef tot de laatste minuut bloedstollend spannend. Eindstand: 71-70. Met het winnen van de eerste BNXT League mag Leiden zich kampioen van Nederland en België noemen.

Tekst gaat verder onder de foto

Zondagmiddag nemen club en fans in de Vijf Meihal afscheid van de spelers. In het bijzonder van Worthy de Jong die stopt met 5×5 basketbal en zich met 3×3 basketbal gaat richten op de Olympische Spelen. De Jong speelde twaalf jaar in Leiden, minus één jaar toen hij er tussenuit ging om in Frankrijk te gaan spelen. Hij werd zaterdag na het behalen van het kampioenschap uitgeroepen tot Most Valuable Player.