(Foto's: PR).

1,65 miljoen voor aanschaf windmolens is binnen

Het is een groep van zeshonderd inwoners van de regio gelukt om 1,65 miljoen euro bij elkaar te krijgen om gezamenlijk de twee windmolens te kopen die langs de A4 bij Zoeterwoude staan. De Watergeuzen, zoals de molens zijn genoemd, zijn nu voor honderd procent in handen van de omwonenden die zich hebben verenigd in de Rijnland Energie Coöperatie (REC).

“En daarmee hebben we een primeur”, zegt REC-voorzitter Rob Boerée. “Dit zijn de eerste volledig coöperatieve windturbines in de regio Holland-Rijnland. En zo hoort het ook. De wind is van ons allemaal.”

Ruim zeshonderd particulieren uit de omgeving kochten de afgelopen veertien maanden participaties en zijn nu mede-eigenaar. Ze hebben daarmee medezeggenschap over de turbines en delen mee in de winst die de duurzame energie opbrengt. Wordt er extra verdiend, iets dat volgens Boerée bepaald niet ondenkbaar is met de huidige stroomprijzen, dan beslissen ze via hun aangesloten coöperatie waar dat geld aan besteed moet worden. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om lokaal duurzame projecten op te zetten.

Boerée verklaart het succes van de actie uit een toegenomen bewustzijn over energievoorziening: “Mensen krijgen in de gaten dat je zelf invloed kunt hebben op de energietransitie. Waarom zouden we alles overlaten aan de overheid en de markt als je je zaken zélf beter kunt regelen?”

De duurzame stroom die met de Watergeuzen wordt opgewekt, wordt nu nog niet direct geleverd aan de deelnemers, maar de coöperatie wil dat wel gaan doen, zodra het huidige contract met een energiebedrijf afloopt. De coöperatie onderzoekt samen met Eneco ook de mogelijkheden om nieuwe molens te bouwen in de buurt van Zoeterwoude.

Rijnland Energie
Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie is opgericht door een groep enthousiaste inwoners en is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties in Alphen aan den Rijn, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Nieuwkoop, Oegstgeest en Zoeterwoude. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.

Advertentie

Duurzaamheid Maatschappij Regio Zoeterwoude De Watergeuzen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×