De studiezaal biedt plek voor honderd studieplekken (Foto's: Casper Chaudron).

Twee jaar na ingebruikname is het Arsenaal weer geopend

Het Arsenaal, een gebouw van de Universiteit Leiden tussen de Doelenpoort en het Lipsius, is na een grote renovatie officieel geopend. Het is eigenlijk al twee jaar in gebruik door de de faculteit Geesteswetenschappen, maar kon door corona nog niet officieel geopend worden.

Renovatie
De renovatie heeft zo’n acht miljoen euro gekost. Veel oude materialen zijn opnieuw gebruikt. Vooral het hout dat te zien is in de constructies komt uit het oude Arsenaal. Het Leger des Heils en DZB Leiden maakten bijvoorbeeld de oude kozijnen klaar voor hergebruik en zijn nu terug te zien in de bekleding van de trappen.

Het gebouw is al even in gebruik genomen door de faculteit Geesteswetenschappen. Er is ruimte om te werken voor studenten en medewerkers, onder anderen voor het LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society). Die doen onderzoek naar film en gaming.

Historie
Het Arsenaal is een van de vele gemeentemonumenten van Leiden. Het werd gebouwd in 1808, een jaar na de kruitramp in 1807. Om te helpen bij de wederopbouw stuurde koning Lodewijk Napoleon een garnizoen naar de stad. Dat garnizoen verbleef in het toen nieuwe Arsenaalgebouw. Lodewijk Napoleon was de broer van de toenmalige keizer Napoleon Bonaparte.

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×