Ingrid Eelkema in de studio van Sleutelstad (Foto: Cor van der Velden)

Winnares Eelkema: 'Waterkwaliteit bij Triathlon Nieuwkoop voldoende'

De triatleten die afgelopen zondag in Nieuwkoop het water indoken, zijn niet in gevaar geweest. Dat weet winnares Ingrid Eelkema van ZVL-1886 zeker. “Het mocht geen NK zijn, omdat de organisatie te hoge waardes van viezigheid had gemeten, maar dat was op plekken waar we helemaal niet zwommen. En trouwens, we fietsten ook negentig kilometer achter een motor aan, dat is ook niet zo gezond.”

Eelkema was een dag voor de start nog in de veronderstelling dat ze zondag aan het NK triatlon mee zou doen. “Ik had de organisatie ’s middags nog gesproken. Zij wisten toen al dat het NK niet door zou gaan, maar dat mochten ze nog niet zeggen. Pas ’s avonds, toen ik met onze oudste zoon terugkwam van de kidstriatlon, hoorde ik dat de bond het NK had gecanceld.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Ingrid Eelkema.

Het argument van de bond, dat de waterkwaliteit niet goed was, werd weersproken door de organisatie in Nieuwkoop, die de wedstrijd dan ook door liet gaan. “De organisatie had monsters genomen in het midden van de plas, waar ook een beetje stroming staat”, weet Eelkema. “Dat was de plek waar we moesten zwemmen, en daar was alles binnen de normen.”

Zwitserland
Eelkema won de wedstrijd in Nieuwkoop naar eigen zeggen wel door het gedoe over de waterkwaliteit: “Omdat het geen NK meer was, deden een aantal sterke tegenstanders niet meer mee. Als die wel meegedaan hadden, had ik zeker niet gewonnen. Er is onder meer een professionele triatlete bij, die me anders zeker verslagen zou hebben.

Voor Eelkema was de wedstrijd vooral een ‘harde training’ op weg naar een hele triatlon in Zwitserland over vier weken. “In Nieuwkoop moesten we 1900 meter zwemmen, negentig kilometer fietsen en 21 kilometer hardlopen. Bij een hele marathon zijn alle drie de afstanden dubbel zo lang.”

Gezellig
De charme van triatlon is volgens Eelkema het grensverleggende. “Zowel lichamelijk als mentaal moet je over je grenzen gaan, en dat is heerlijk. Zondag zat ik te huilen op de fiets en toch was het fijn.” Daarnaast is het, ondanks het individuele van de drie onderdelen, toch ook een heel sociale sport: “Iedereen support elkaar en op de trainingen is het altijd heel gezellig.”

De triatlonbond is nog op zoek naar een oplossing voor het gemiste NK. “Ze gaan kijken of ze een nieuwe datum en locatie kunnen vinden”, legt Eelkema uit. “Als dat lukt, kijk ik of dat in mijn schema past en op basis daarvan bepaal ik of ik mee ga doen.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×