Jord van Weeren (Foto: Sleutelstad).

Gouden bowler Van Weeren had medaille niet verwacht: 'We stonden tegenover profs'

Leidenaar Jord van Weeren, die met het Nederlands mannenteam goud won op het Europees Kampioenschap in Helsinki, had van tevoren geen medaille verwacht. “We stonden in de halve finale al trots om ons heen te kijken dat we er überhaupt stonden.”

Van Weeren is naast speler ook coach van de Nederlandse jeugd en stond met zijn oud-pupillen op de bowlingbaan. “We hadden het jongste team van alle deelnemende landen. De jongens die ik kort geleden nog coachte, waren ineens mijn medespelers.” Daardoor kenden ze elkaar heel goed, maar het leverde soms ook verwarring op bij de Leidenaar. “Op de hotelkamer zei ik weleens ‘jongens, nu even rustig’. Dan was ik even vergeten dat we nu op gelijk niveau stonden, in plaats van dat ik de verantwoordelijke coach was.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jord van Weeren.

De finale tegen Italië begon niet al te best. “We gooiden allemaal slecht en stonden halverwege zo’n vijftig punten achter”, herinnert Van Weeren zich. “Ik was niet eens zenuwachtig, maar ik had wel veel spanning in mijn lijf. Alleen al mijn aanloop voelde heel slecht, alsof ik alle kanten op liep.” Plots ging het beter lopen: “We gooiden een paar strikes achter elkaar. Ik had een goede worp en toen kon ik veel meer ontspannen.”

Echte profs
De gouden plak was de eerste EK-medaille in teamverband voor Nederland sinds 1997. “Ik heb in 2012 ook goud gewonnen in de teamfinale, maar dat was bij de jeugd”, legt Van Weeren uit. “Daar is het niveau heel anders. Zweden heeft bij de senioren bijvoorbeeld echte profs, wij zijn allemaal amateurs. We hebben allemaal een baan of een studie naast het bowlen.”

De bowlingsport krijgt geen subsidie van NOC*NSF en dat maakt de deelname aan het WK in november nog onzeker. “Ik hoop dat dat het volgende grote toernooi voor ons wordt, maar dan moeten we wel de financiering rondkrijgen.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×