(Foto's: Chris de Waard).

Houtbouwproject van Ons Doel opgeleverd aan Brahmslaan

Op de plek aan de Brahmslaan in Leiden Zuidwest waar Gymsport Leiden lang een onderkomen had, is woensdagmiddag een houten wooncomplex met 25 appartementen officieel geopend. De nieuwe bouwwethouder Julius Terpstra onthulde samen met directeur Christoffel Klap van woonstichting Ons Doel de entree van het bijzondere gebouw.

Bijzonder, omdat nog niet vaak wordt gekozen voor houtbouw. En dat is op zich ook weer bijzonder, want houtbouw is duurzaam en bovendien emissieloos. Vooral dat laatste is goed nieuws in deze tijd waarin de stikstofuitstoot vele projecten bemoeilijkt. Ook is hout een lichter materiaal dan beton, waardoor er minder zwaar transport nodig is en kan het na demontage opnieuw gebruikt worden.

Het appartementencomplex is voor negentig procent opgetrokken uit hout. Daarvoor is wel een bakstenen gevel gemetseld. Voornamelijk uit het oogpunt van welstand. Het zou beter in de omgeving passen. Binnen is de houten constructie in het plafond wel te zien. De duurzame woningen zijn verder helemaal elektrisch en het water wordt verwarmd door zonnepanelen. Directeur Klap van Ons Doel verwacht dat ze ook heel energiezuinig zullen zijn, maar dat moet de praktijk nog wel uitwijzen.

Wat verder opvalt is dat het complex ondanks de geringe hoogte van slechts twee etages, over een lift beschikt. De voordeuren zijn gesitueerd aan de extra brede galerie die ook dienst doet als balkon. “Je ziet dat dit soort gebouwen traditioneel vaak worden gebouwd op een manier waarbij de bewoners vooral langs elkaar heen kunnen leven”, vertelt Klap. “Hier hebben we ervoor gekozen om dat juist om te draaien. De bewoners komen elkaar hier veel makkelijker tegen, leren elkaar kennen en kunnen dan bijvoorbeeld ook eens een boodschap voor elkaar doen.”

De woningen zijn in opdracht van Ons Doel neergezet door ontwikkelaar Sustay. Ze waren binnen de kortste keren allemaal verhuurd. Voor de appartementen schreven zich meer dan 1.300 woningzoekenden in.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×