(Archieffoto: Robbert Beurse)

Provincie: 'Zoeterwoude kan zelfstandig blijven'

Als het aan de commissaris van de Koning Jaap Smit ligt, dan kan Zoeterwoude een zelfstandige gemeente blijven. Wel moet Zoeterwoude blijven samenwerken met andere gemeenten in de regio. Dat liet de commissaris van de Koning woensdag weten tijdens een bezoek aan de kleinste gemeente van Zuid-Holland.

Over de zelfstandigheid van Zoeterwoude is al jaren discussie. Het dorp, met ruim negenduizend inwoners, blijft het liefst een zelfstandige gemeente, maar kan het dan nog wel al haar taken uitvoeren? De burgemeester van Zoeterwoude en de commissaris van de Koning spraken afgelopen woensdag over hoe het er voor staat. Samenwerking blijkt een noodzakelijk punt voor de zelfstandigheid van Zoeterwoude. Maar Van Trigt en Smit zien dit beide positief in.

De commissaris van de Koning Jaap Smit bracht afgelopen woensdag een bezoek aan Zoeterwoude. “We hebben Jaap Smit de trots van Zoeterwoude laten zien vandaag. Ik denk dat het belangrijk is dat hij dat gevoeld heeft”, vertelt burgemeester Van Trigt. “De kleinste gemeente van Zuid-Holland ligt er mooi bij. We hebben het gehad over hoe het gaat in Zoeterwoude, het waren mooie gesprekken”, zegt Smit.

Lokale samenwerkingen
Zoeterwoude is een zelfstandige gemeente, maar samenwerkingen zijn een voorwaarde voor die zelfstandigheid van het bestaan van het dorp. “Je ziet dat er heel veel vormen van samenwerkingen worden ontwikkelt, anders wordt de daadkracht van de gemeente heel zwaar”, vertelt Smit. Wel heeft Smit de indruk dat de lokale samenwerkingen steeds beter gaan sinds Van Trigt burgemeester is. “We hebben stilgestaan bij de ontwikkeling van het dorp en de samenwerkingen. Op dit moment heb ik geen reden om daar ontevreden over te zijn”, aldus Smit.

Van Trigt is positief over de lokale samenwerkingen en kijkt er met een open blik naar. “Als er onderwerpen zijn waar er nog meer samenwerking voor wordt gevraagd dan zullen wij dat als Zoeterwoude gaan doen”, vertelt Van Trigt.

Twintig jaar
“Ik weet niet of Zoeterwoude over twintig jaar nog steeds zelfstandig is, ik heb geen reden om daar iets over te gaan roepen. Ik snap de wens naar het verlangen van zelfstandigheid en ik heb daar nu geen reden om er anders over te denken”, zegt Smit.

En als Zoeterwoude het toch zwaar gaat krijgen? “Op het moment dat wij tot de conclusie komen dat we het niet meer trekken als zelfstandige gemeente zullen we ook zelf op de bel drukken. Dat houden we continue in de gaten”, voegt Van Trigt toe.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×