Owen van Gorcum en Dion van Splunteren (Foto: Sleutelstad).

Leidse American Footballers in finale promotieplay-offs: 'Maar dat zegt nog niks'

Ligthning Leiden heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. In een hele spannende wedstrijd ging het nog bijna mis, maar de ploeg wist een 6-20 achterstand om te buigen in een nipte overwinning. “Het komt door het familiegevoel van de club”, verklaart speler Owen van Gorcum.

Bestuurslid Dion van Splunteren stond ook in het veld. “De trainer heeft een paar tactische veranderingen doorgevoerd en dat bleek een meesterzet.” Van Gorcum weet het nog goed. “Ik maakte een touchdown en iedereen stond te lachen en te springen”, glundert de quarterback.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Owen van Gorcum en Dion van Splunteren.

De club bestaat dit jaar 25 jaar. “We hebben ons nu geplaatst voor de eerste finale uit de clubgeschiedenis”, weet Van Splunteren. “Dat is een hele mooie manier om het jubileum te vieren.” De finale is op zaterdag 2 juli in Amsterdam. “Er zijn nog kaarten, iedereen mag komen.”

Kinderwagens
Het mooie van de sport is dat iedereen mee kan doen. “Iedere lichaamsvorm heeft voordelen op bepaalde posities”, legt Van Gorcum uit. “Of je nu groot bent of klein, mager of gevuld, voor iedereen is een rol op het veld.”

“Als je niet op het veld staat, sta je ernaast”, voegt Van Splunteren toe. “We zijn een familieclub. Er stonden in de halve finale opa’s en oma’s te kijken, en ouders met kinderwagens. Dat is de kracht van Lightning Leiden.”

36-0
Lightning heeft aan het begin van het seizoen vrijwillig de stap teruggezet van de Eredivisie naar de Eerste Divisie. “We hadden veel nieuwe jonge spelers”, legt Van Splunteren uit. “Die moesten rustig wennen aan de sport.” Met dat jonge team wonnen de Leidenaren dit jaar alle wedstrijden. Van Gorcum is één van de nieuwe spelers. “Ik had niet verwacht dat we zo goed zouden zijn dit seizoen. Maar als we straks de finale verliezen, hebben we alsnog niets.”

Van Splunteren schat de kansen op promotie op vijftig procent. “In de halve finale speelden we tegen Maastricht. Die hadden we al met 63-0 verslagen, maar het werd nog ongelooflijk spannend. In de finale staan we tegenover Utrecht, waarvan we met 36-0 hebben gewonnen. Maar dat zegt dus ook niks.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×