(Foto's: GSV De Sleutels).

Leidse showdownvereniging succesvol: 'Iedereen had zijn dag'

De showdowners van de Leidse GSV De Sleutels hebben bijzonder succesvolle weken achter de rug. Op zondag 12 juni werden Jeroen Tulp en Stefan Heuker tweede en derde bij de mannen op het Nederlands kampioenschap. Helma van der Boom werd bij de vrouwen zelfs Nederlands kampioen.

Zaterdag 18 juni was er ook nog het Zuid-Hollandtoernooi. Daar won Stefan Heuker in Leiden de finale van Jeroen Tulp. “We zijn een sterke vereniging, omdat we elkaar allemaal helpen”, legt Heuker uit. “Het was ook wel een beetje toeval dat iedereen zijn dag heeft”, vindt Van der Boom.

Showdown is een kruising tussen air-hockey en tafeltennis. “Je moet met een batje een balletje in het doel van de tegenstander krijgen aan de andere kant van de tafel”, legt Van der Boom de basisregels uit. “In het balletje zitten kogeltjes, zodat je kunt horen waar die zich bevindt. De twee spelers dragen namelijk een afgeplakte skibril, dus ze kunnen niets zien.” Dankzij die skibril is de sport te spelen voor blinden, slechtzienden en goedzienden. “Niemand is in het voor- of nadeel.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Helma van der Boom en Stefan Heuker.

Heuker was favoriet bij het NK. “Maar je weet het pas als het gespeeld is natuurlijk.” Hij verloor in de halve finale van Tulp. “Ik dacht nog dat het zomaar mijn kant op kon vallen. Maar dat dacht de tegenstander blijkbaar ook.” De winst op het Zuid-Hollandtoernooi een week later voelde dan ook als revanche: “Ik stond weer tegenover Jeroen, nu in de finale. Het was bloedstollend spannend, en ik won.”

Rustig
Van der Boom had niet verwacht dat ze het NK zou winnen. “Ik hoopte van tevoren wel op het podium, omdat een aantal sterke vrouwen niet meededen. Maar in de finale stond ik tegenover iemand van wie ik nog nooit ook maar een set had gewonnen. Nu won ik plotseling de wedstrijd en daarmee het toernooi.” Ze bedankt daarvoor expliciet haar coach: “Hij hield me goed rustig, want ik heb van mezelf niet zoveel geduld.”

Op het Zuid-Hollandtoernooi werd ze zevende. “Mannen en vrouwen speelden daar door elkaar. Ik wist dat er vijf mannen waarschijnlijk sterker zouden zijn, en ook een goede vrouwelijke speelster die op het NK niet in mijn poule zat.” Met die informatie had ze van tevoren op ongeveer een zevende plaats gerekend, en die heeft ze ook precies behaald.

Tekst loopt door onder foto.

België
Van der Boom en Heuker waren samen ook organisator van het Zuid-Hollandtoernooi. “Ik moest de poules indelen en heb mezelf maar in de zwaarste poule gezet”, vertelt Van der Boom bescheiden. “Zo kon niemand zeggen dat ik het voor mezelf makkelijk zou hebben gemaakt.” Voor Heuker was het soms hectisch: “Dan stond ik te spelen en hoorde ik ineens iets waarvan ik dacht: ‘als dat maar goed gaat’. Maar dankzij de uitstekende vrijwilligers heb ik me geen moment zorgen hoeven maken.”

“Ondanks de hitte hebben we met z’n allen wat moois neergezet”, concludeert Van der Boom. Heuker bereidt zich inmiddels al voor op de competitie en een toernooi in België. “Ik speel ook bij een Belgische club”, verklaart hij. “Het is een beetje uit de hand gelopen.”

Beide spelers zijn dan ook erg enthousiast over de sport. “Als je het een keer wil proberen, neem dan contact met ons op”, moedigt Van der Boom iedereen aan. “Op de site van GSV De Sleutels kun je alle informatie vinden. En ook nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×