Popkoor Prestige tijdens Midzomernacht in de Hortus Botanicus (foto's: Sleutelstad)

Uitverkochte editie Midzomernacht Hortus Botanicus: een kleine stap van cultuur naar natuur

Dinsdagavond vond de Midzomernacht plaats in de Hortus Botanicus. Het was een uitverkochte editie, waarbij verschillende vormen van kunst, muziek en cultuur verspreid over de Hortus bezocht konden worden.

Even voorbij de entree van de Hortus bracht Popkoor Prestige enkele gezellige songs ten gehore. Door de prominente plek naast de vijver trok dit veel publiek en er werd volop meegezongen. Ze werden afgewisseld door jazz duo Len & Lou, die sfeervolle jazzmuziek maakten naast het terras van de Oranjerie waar mensen gezellig zaten. Even verderop, voorbij de Oranjerie stond een presentatietafel van het Stoepplantjesonderzoek.  Hier werden mensen aangemoedigd om zich te interesseren voor de diverse plantjes tussen de stoeptegels en vervolgens mee te doen met het stoepplantjesonderzoek. “Ik daag mensen uit om een app te proberen waarmee je de stoepplantjes kan identificeren. Er groeien in de stad wel 1300 verschillende soorten stoepplantjes”, aldus een enthousiaste Nienke Beets.

Op het grasveld naast de kassen bevond zich het Poëzielaboratorium, een initiatief van dichter Martin Aart de Jong.  Verschillende dichters, waaronder Rosa Poell en Joost van Gijzen brachten hier een gedicht ten gehore. Door de gezellige en intieme sfeer sloten bezoekers zich gemakkelijk aan. “Een bijzondere en inspirerende avond voor het schrijven van een volgend gedicht”, aldus dichter Rosa Poell.

De Circulaire Wonderkamer van Fields of Wonder trok veel bezoekers. Artistiek leider Geert van der Velden verwelkomde de bezoekers bij de ingang van het kleurrijke huisje. “Als je goed kijkt zie je het schilderij en de jassen aan de buitenkant van het huisje hangen, misschien is deze wonderkamer dus wel binnenstebuiten. Mensen mogen door het sleutelgat naar binnen lopen en dan is het de grote vraag: ben je buiten of binnen?  Hiermee willen we mensen bewust maken van circulariteit en dat begint hier met de verwondering”.

Bij kunstenaarscollectief ROEM was veel belangstelling. Hier konden de mensen een ontwerp laten printen op een tshirt of tas door middel van zeefdruktechniek. Enkele meters verderop speelde Theatergroep Al Dente een voorproefje van ‘Oresteia, De moeder aller tragedies’. “Het is een oude wens van mij om deze voorstelling nog eens te maken. Ik heb nu een groep spelers bij elkaar die het aankan om dit pittige stuk te spelen. We hebben er allemaal veel zin in”, aldus artistiek leider Jos Nijhof.  De openluchtvoorstelling Oresteia speelt vanaf 1 september aanstaande op Begraafplaats Groenesteeg.

Als afsluiter speelde de Nederlandstalige band ‘Bovenste Knoopje Open’. Op de prachtige locatie bij de Oude Sterrewacht aan het water trokken ze veel belangstelling. Ze vormden een waardige afsluiting van de Midzomernacht.

“Het is een mooie avond waar wij als Vrienden van de Leidse Hortus trots op zijn . Wij steunen de Hortus in het organiseren van dit soort activiteiten. Het publiek kan genieten van kunst, cultuur, muziek en tegelijkertijd de sfeer in de mooie tuin proeven”, aldus John van Ruiten van de stichting Vrienden van de Leidse Hortus.

 • Popkoor Prestige
  Popkoor Prestige
 • Popkoor Prestige
  Popkoor Prestige
 • Poëzielaboratorium
  Poëzielaboratorium
 • Poëzielaboratorium
  Poëzielaboratorium
 • Stoepplantjesonderzoek
  Stoepplantjesonderzoek
 • Stoepplantjesonderzoek
  Stoepplantjesonderzoek
 • Kunstenaarscollectief ROEM
  Kunstenaarscollectief ROEM
 • Kunstenaarscollectief ROEM
  Kunstenaarscollectief ROEM
 • Kunstenaarscollectief ROEM
  Kunstenaarscollectief ROEM
 • Circulaire Wonderkamer van Fields of Wonder
  Circulaire Wonderkamer van Fields of Wonder
 • Circulaire Wonderkamer van Fields of Wonder
  Circulaire Wonderkamer van Fields of Wonder
 • Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling
  Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling 'Oresteia'
 • Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling
  Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling 'Oresteia'
 • Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling
  Theatergroep Al Dente speelt de voorstelling 'Oresteia'
 • Jazz duo: Len en Lou
  Jazz duo: Len en Lou
 • Jazz duo: Len en Lou
  Jazz duo: Len en Lou
 • Band
  Band 'Bovenste Knoopje Open'
 • Midzomernacht in de Hortus Botanicus
  Midzomernacht in de Hortus Botanicus
 • Midzomernacht in de Hortus Botanicus
  Midzomernacht in de Hortus Botanicus
Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Regio Reportage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×