Joey Rikkers onderweg in Noorwegen tijdens zijn ultramarathon. (Foto: Joey Rikkers).

Joey Rikkers na voltooien ultramarathon: 'Ik had nog nooit een marathon gelopen'

Als derde Nederlander ooit lukte het de Leidse horecaman Joey Rikkers om de ultramarathon in Noorwegen uit te lopen. “In 36 uur, maar de tijd is niet zo belangrijk”, vertelt Rikkers in Sport071 als hij zijn prestatie al een beetje heeft kunnen evalueren. “Ik wilde de ultieme uitdaging.”

Rikkers had nog nooit een marathon gelopen toen hij koos voor de ultramarathon over 166 kilometer in het noorden van Noorwegen. Boven de poolcirkel. “Ik had wat last van stress en daarom ben ik gaan hardlopen. Als ik dan een rotdag had gehad op het werk, kon ik altijd lekker gaan rennen.”

Helikopter
De wedstrijd in Noorwegen is er eentje van de buitencategorie. Finishen is geen vanzelfsprekendheid. “Er zijn zelfs een aantal mensen met een helikopter opgehaald. De storm blies alle vlaggetjes weg die de route aangaven. Toen kon ik gelukkig aanhaken bij een paar andere lopers. Iedereen helpt elkaar met dit soort tochten.”

Kijk en luister hieronder het hele interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Joey Rikkers terug over zijn ultramarathon in Noorwegen:

“Ik twijfelde tussen een ironman en ultramarathons en toen kwam ik deze wedstrijd tegen en daar heb ik voor gekozen. Mijn omgeving reageerde wisselend. De een was heel enthousiast en zei dat ik het wel zou halen, anderen hadden meer iets van: doe vooral je ding, maar we geven je weinig kans.”

Door corona werd het uiteindelijk juni 2022 voordat Rikkers zijn droom kon waarmaken. “Je hebt twee vliegtuigen en een boot nodig om bij de Lofoten in Noorwegen te komen, dus dat is best en reis. En om dan aan de start te komen moet je weer met een bus en een boot. De start is in een heel klein plaatsje, waar verder geen auto’s komen. We stonden met 80-100 mensen aan de start. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd 40+ was.”

Ambitieus
“Ik heb twee en half jaar geleden bedacht dat ik dit wilde gaan doen en eigenlijk was dat uitstel door corona wel goed voor mij. Ik denk dat ik toen bij de eerste berg al was afgehaakt. Ik had toen zes maanden voorbereidingstijd ingepland. Mijn langste afstand was 20 km en die ultrarace is 166 km. Dus dat was misschien wel wat ambitieus.”

De route werd aangegeven met vlaggetjes, er zijn onderweg waterposten en op twee plekken mag je een tas met eten laten neerleggen. “Als je 36 uur loopt, kun je niet alleen gelletjes eten. Omdat de race in juni is, wordt het niet donker in dat gebied en dat is wel een voordeel. Tijd om een powernap te nemen was er niet.”

700 km
Op een gegeven moment stak er een storm op en werd het nog wel twijfelachtig of Rikkers de race kon afmaken. “Alle vlaggetjes waren weggewaaid. Maar gelukkig hielpen twee lopers uit Belgie me om de berg af te komen.” Nu hij deze test heeft doorstaan, denkt Rikkers alweer aan een andere tocht. “In Groot-Brittannië is er een. Die begint in Schotland en eindigt in Wales. Dat is zo’n 700 kilometer.”

 

 

 

 

 

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×