Johanna, Aafke en Iza en docent Johan de Deugd. (Foto: Roeland van Wely).

Bonaventura geplaatst voor finale Benelux Debatcompetitie

Het debatteam van het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat heeft zich als enige middelbare school van Leiden weten te plaatsen voor de finale van de Benelux Debatcompetitie. De finale vindt komende zaterdag plaats in Den Haag. Sleutelstad sprak Johanna, Aafke en Iza van het debatteam en hun docent Johan de Deugd in het radioprogramma ‘De avond met Robbert‘ op de dinsdagavond.

“Wij komen eens per week na schooltijd met het debatteam bij elkaar”, vertelt Johanna. “Dan doen we een debatspelletje of we gaan een debat doen met een stelling waar je dan voor of tegen bent. Vervolgens verzinnen we argumenten om de ander te overtuigen of om argumenten van de ander te weerleggen. We doen ook mee aan wedstrijden zoals de Benelux Debatcompetitie en dan strijden we tegen andere scholen.”


Johanna, Aafke en Iza in ‘De avond met Robbert’

Iza: “Mijn andere vriendin zat al in de debatclub. Die zei dat ik zo goed kan debatteren en overal een mening over heb. Toen ze vroeg of ik erbij kwam dacht ik eerst dat de debatclub saai was. Maar omdat ze mijn vriendin is ben ik toch even gaan kijken. Toen ben ik blijven hangen, want ik vond het hartstikke gezellig en leuk.” Aafke vult aan: “Je leert je mening te geven op een nette manier zodat iemand er ook op kan reageren. Thuis ga je ook op een andere manier naar een discussie kijken.”

Toernooien
“Het laatste debat vond plaats in Naturalis en dat hebben we gewonnen. Daar zijn we ons heel trots op. We hebben gedebatteerd over biodiversiteit. Echt een onderwerp wat bij het museum past. Dat maakte het moeilijk, want dan moet je meer begrippen kennen en kennis over het onderwerp opdoen. Maar het maakte het ook weer interessant”, zegt Iza.

“Op een Benelux Debattoernooi, waarbij we nu in de finale staan, hebben we meestal drie stellingen. De eerste mag je helemaal voorbereiden. De tweede en de derde krijg je vlak van tevoren en daar ga je dan een half uurtje snel over praten en dingen bedenken waarbij je geen internet mag gebruiken”, licht Johanna toe. “Ik vind een debat waarbij je lekker kan improviseren het leukst. Bij een helemaal voorbereid debat zie je toch vaak dat het meer uit je hoofd geleerd is”, vult Iza aan.

De deelname voor de Benelux Debatcompetitie staat open voor leerlingen uit de onder- en bovenbouw havo en vwo (Nederland) en alle leerjaren van aso en tso (Vlaanderen). Over het schooljaar verspreid vinden in Nederland en Vlaanderen debattoernooien plaats. De beste teams plaatsen zich voor de finale. Deze vindt komende zaterdag plaats bij het Gymnasium Haganum en museum Beeld en Geluid in Den Haag.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×