De huidige bebouwing maakt plaats voor 135 appartementen. (Foto's: Chris de Waard, impressies: Portaal).

Parkeerplek bij nieuwbouw Turkooislaan niet gegarandeerd

Het oude schoolgebouw aan de Turkooislaan 131 in Leiden Zuidwest wordt gesloopt. Op de plek die de laatste tijd in gebruik was als kerk en kinderopvang realiseert woningbouwcorporatie Portaal een complex met 135 huurappartementen. Daarvan vallen er 115 in de klasse sociale huur, de rest wordt middeldure huur.

Tegen de plannen werden geen bezwaren ingediend en dus kan de bouw naar verwachting nog dit jaar van start. Alleen rond het aantal parkeerplekken zijn bij omwonenden nog de nodige zorgen en die worden in elk geval gedeeld door de Partij Sleutelstad (PS). Die partij wil volgende week in de gemeenteraad een voorstel indienen om het aantal plekken te vergroten. De gemeente en Portaal rekenen nu met 61 plekken op het eigen terrein van het nieuwbouwcomplex. Dat moeten er volgens fractievoorzitter Thijs Vos van de PS eigenlijk 82 zijn.

Vos: “Er wordt nu gerekend met 0,45 auto per woning. Dat is echt te weinig. Bovendien kunnen de nieuwe bewoners geen parkeervergunning krijgen om in de wijk te parkeren. Als er dus op eigen terrein geen plek is, maar in de wijk wel, dan hebben ze daar niets aan. Het zijn in feite fantoomparkeerplaatsen.”

Chris de Waard sprak met bouwwethouder Julius Terpstra en met fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad over de nieuwbouw aan de Turkooislaan.

Stofzuigers
Bouwwethouder Julius Terpstra stelt dat het aantal parkeerplekken conform beleid is dat eerder door de gemeenteraad zelf is vastgesteld. Hij verwacht geen parkeerproblemen, maar garanderen kan hij dat niet. “Garantie geef je op stofzuigers, niet op toekomstige ontwikkelingen.” In en om het complex komen naast parkeerplekken voor auto’s ook de nodige plekken om fietsen te stallen.

Hoogteaccent
De nieuwbouw sluit qua hoogte aan de bij bebouwing in de directe omgeving. Alleen aan de kant van de Agaatlaan komt een ‘hoogteaccent’. Dat is een eufemisme voor een dertig meter hoge woontoren.

Alle woningen krijgen een warmtepomp, op het dak komen zonnepanelen. Ook worden maatregelen getroffen om wateroverlast en hittestress te voorkomen. Voor de bouw moeten 33 bomen worden gekapt. Elf worden er verplant. Ter compensatie legt Portaal een tiny forest met insectenwand aan. Ook komen er natuurvriendelijke oevers.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×