(Impressies: Van Rhijn Bouw).

Bouw verticaal bos 'De Premier' start volgend jaar

De Leidse raad stelt volgende week de plannen voor de nieuwste Leidse woontoren De Premier vast. Dat werd duidelijk bij de behandeling in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

De eerste plannen voor de nieuwbouw op de hoek van de Vijf Meilaan en de Churchilllaan dateren uit 2019. Toen al stelde de raad een heel serie eisen aan het zeventig meter hoge woongebouw. Zo moet het gebouw een verticaal bos worden met groene gevels en daken. De bouw begint naar verwachting begin volgend jaar.

De Premier bestaat uit een onderbouw met daarin 950 vierkante meter bestemd voor voorzieningen, appartementen en mogelijk nog enkele woningen. De winkels komen aan de kant van de Churchilllaan en de Vijf Meilaan. Aan de kant van de Eduard van Beinumstraat en het Rigolettohof komen stadswoningen.

Chris de Waard in gesprek met bouwwethouder Julius Terpstra over de nieuwe zeventig meter hoge woontoren in Leiden Zuidwest.

Klein
Daar bovenop komt een woontoren van maximaal zeventig meter hoog met daarin 319 appartementen. Daarvan valt dertig procent in de sociale huursector en nog eens twintig procent zijn starterswoningen. In het gebouw mogen volgens het bestemmingsplan maximaal 360 appartementen komen. Die zijn vrij klein en vooral geschikt voor één- à tweepersoonshuishoudens. Er komen naar schatting 500 tot 700 mensen te wonen.

Corporaties
Omdat De Premier wordt gebouwd door een commerciële ontwikkelaar, Van Rhijn Bouw, mogen de sociale huurwoningen in principe na twintig jaar worden verkocht. De gemeenteraad wil graag dat deze woningen worden verkocht aan een corporatie, zodat ze voor altijd beschikbaar blijven voor mensen met lagere inkomens.

Parkeren
De toekomstige bewoners gaan parkeren in een inpandige ondergrondse garage. Ze komen, net zoals bij alle toekomstige nieuwbouwprojecten, niet in aanmerking voor een parkeervergunning en mogen dus niet in de wijk parkeren. Zo wil Leiden overlast voor bestaande bewoners tegengaan.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×