Riff, Lola en Maarten. (Foto: Sleutelstad).

Leidse openwaterzwemmers succesvol: 'Je voelt je heel vrij'

De openwaterzwemmers van ZVL-1886 kijken terug op een succesvolle wedstrijddag in Anna Paulowna. Op zaterdag 25 juni werden Riff, Lola en Maarten respectievelijk eerste, eerste en tweede van hun categorie. Hoewel Lola dat direct relativeert: “In mijn wedstrijd deed er maar één iemand anders mee, en die hoorde bij een andere leeftijdscategorie.”

Het leuke van openwaterzwemmen is niet per se het zwemmen zelf. “Ik ben begonnen omdat mijn broer het doet”, vertelt de achtjarige Riff. Het leukste vind ik dat we veel kunnen spelen en lekker drinken krijgen.”

Lola raakte eigenlijk bij toeval bij het openwaterzwemmen betrokken. “We kwamen een keer ergens waar een wedstrijd was. Toen heb ik maar eens meegedaan, en dat bleek ik leuk te vinden.” Haar vader Maarten begon wat later met de sport: “Eerst begon Lola. Toen ben ik mee gaan doen met de recreanten. Ik werd aangespoord om mee te gaan doen aan wedstrijden, en dat heb ik uiteindelijk maar gedaan.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Riff, Lola en Maarten die terugblikken op een succesvolle wedstrijddag.

De wedstijd in Anna Paulowna kende geen heel uitgebreid deelnemersveld. “Bij mij deden er maar drie mensen mee”, vertelt Riff. Hij zwom de 250 meter. Lola had maar één tegenstandster en die viel niet eens in haar leeftijdscategorie: “Meestal doen er meer mensen mee. Dat ligt aan de afstand en de zwemslag.” Zelf zwemt ze het liefst de schoolslag en daarmee won ze dan ook.

Maarten komt meestal uit op de één, twee of drie kilometer. “Het liefst doe ik de één kilometer, dan ben ik op tijd weer klaar.” Met die bescheiden ambitie kijkt hij ook naar het trainen: “Ik wil nog wel ietsje sneller worden, maar liever niet teveel. Dan moet ik namelijk wel heel veel trainen.”

De openwaterzwemmers gaan de hele zomer door, tot ver in het najaar. “Het water mag niet kouder zijn dan zestien graden”, legt Lola uit. Dat is al behoorlijk koud, weet ze uit ervaring. “Gelukkig was er warme bouillon na afloop.” Kou en slecht weer zijn echter niet per se slecht voor openwaterzwemmers, weet Riff. “Hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water aanvoelt.”

Het mooiste aan de sport is volgens Maarten de gezelligheid eromheen. Lola kan het zwemmen zelf ook waarderen: “Als je in de buitenlucht zwemt, voel je je heel vrij.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×