In de raadzaal van het gemeentehuis in Oegstgeest werd dinsdagmiddag afscheid genomen van de wethouders uit het vorige college. (Foto's: Chris de Waard).

Wethouders Oegstgeest nemen met gemengde gevoelens afscheid

De een is blij dat het erop zit, de ander had misschien nog wel even door willen gaan en een derde blijft politiek actief, maar dan in een andere rol. De drie mannen die gisteren afscheid namen van het wethouderschap in Oegstgeest staan er allemaal anders in.

Matthijs Huizing verruilt het wethouderschap voor de rol van oppositieleider. “Ik mag nu als fractievoorzitter van de VVD mijn opvolger gaan controleren”, zegt hij vanachter de geraniums die hij als ludiek cadeautjes kreeg van VVD-raadslid Inge Oosterhuis.

Die rol van kritisch volger van het nieuwe college is hem wel toevertrouwd. “Ik ben nu al benoemd tot vervelendste jongetje van de klas”, grapt hij, daarbij doelend op zijn optreden tijdens de behandeling van het coalitieakkoord van PrO, D66 en HvO. “Ik heb nu eenmaal veel dossierkennis en als de coalitie dan twee dingen opschrijft die niet allebei kunnen, dan moet ik ze daar natuurlijk wel even op wijzen.” Huizing belooft verder wel constructief oppositie te gaan voeren. “Alleen maar roepen dat het niet goed is, daar schiet niemand iets mee op en Oegstgeest al helemaal niet.”

Mathijs Huizing (in het midden) tijdens de afscheidsreceptie.

CDA-er Jan Nieuwenhuis krijgt nu tijd voor nieuwe dingen. Misschien wel een heleboel. “Twee dagen per week opa zijn is al behoorlijk intensief, maar ik ben ook al door verschillende organisaties gevraagd om hun bestuur te komen versterken. Daar ga ik eens goed over nadenken.”

Ook muziek gaat een deel van zijn tijd opslokken. “De althoorn ligt in de kast en daar moet ‘ie uit. En dan moet ‘ie geolied worden en dan moet ik op les gaan.” De politiek helemaal loslaten wil Nieuwenhuis ook niet. “Ik kijk nu de vergaderingen van de commissies en de raad online mee. Dat deed ik vroeger niet, maar ik ben nu toch wel nieuwsgierig hoe het met sommige dossiers gaat. En natuurlijk hoe mijn opvolger het doet.”

Jan Nieuwenhuis met een van zijn kleinkinderen

Leiderdorper Peter Glasbeek, de enige die in de afgelopen periode twee keer wethouder is geweest, kijkt met minder plezier terug op met name de laatste jaren. Burgemeester Jaensch haalde in zijn toespraakje al even aan dat Glasbeek niet altijd soepel kon schakelen met de gemeenteraad en dat beaamt de voormalige PrO-wethouder wel.

“Het was vooral de verhouding binnen de coalitie. Die was vaak gespannen om het mild uit te drukken. Dat maakte het werk niet echt heel aangenaam. Het heeft wel zonder meer bijgedragen aan de pensioengewenning.” Wat hij nu gaat doen, weet Glasbeek nog niet precies. “In elk geval reizen en ik ben begonnen aan een cursus Spaans.”

Peter Glasbeek (links) is blij dat het er op zit. 

Chris de Waard maakte met de Sleutelstad-microfoon een rondje langs de drie vertrekkende wethouders.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×