Het gemeentehuis van Voorschoten (Foto: Chris de Waard).

Linkse partijen Voorschoten teleurgesteld over energietoeslag

De politieke partijen GroenLinks, PvdA en SP balen ervan dat de energietoeslag niet uitgekeerd wordt aan nog meer Voorschotenaren. De eenmalige toeslag van 800 euro is uitbetaald aan gezinnen die een inkomen hebben tot 120 procent van het sociaal minimum, maar er is nog geld over voor zo’n 150 extra gezinnen die tot 130 procent van de bijstandsnorm leven. Het gemeentebestuur wil het geld juist op een andere manier gebruiken om minima te helpen bij het beperken van de energiekosten.

GroenLinks vraagt zich af waarom het niet allebei kan. “Het plan zou na de zomer komen, maar tot die tijd hebben de 150 gezinnen er niks aan en worden zij vooralsnog in de kou gelaten.” GroenLinks-raadslid Paul ’t Lam ziet het als een gemiste kans. “Het was een mooie gelegenheid voor de nieuwe coalitie om het sociale gezicht te tonen. Dat valt helaas tegen.”

De energietoeslag wordt beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en door de gemeenten uitbetaald. Het gaat om een éénmalige energietoeslag voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Die eerste uitbetaling is inmiddels geweest, maar nu blijkt er nog geld over te zijn.

Met dat geld zou Voorschoten nog zo’n 150 gezinnen die tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen kunnen helpen. “Zij vallen normaal gesproken ook onder het armoedebeleid en kunnen een extra bijdrage goed gebruiken om de extreme stijging van de energiekosten op te vangen. In veel andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Ommen, Den Haag, Amstelveen en Wageningen, worden zij dan ook meegenomen”, aldus ’t Lam.

Haast
Over de energietoeslag was eerder in Voorschoten ook al veel politieke discussie. Zo vroeg PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma de gemeente haast te maken, maar wethouder Paul de Bruijn wilde het eerst goed regelen. De grootste kritiek van Posthuma was dat het uitbetalen in andere gemeenten eerder gebeurde dan in Voorschoten.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×