De Voorschotense raad besprak donderdagavond het coalitieakkoord. (Foto: Maurice Hettfleisch)

Voorschotense oppositie komt met eigen akkoord

De oppositiepartijen in Voorschoten gaan deze zomer samen aan de slag om een progressief akkoord te schrijven. Dat maakte GroenLinks-fractievoorzitter Albert Deuzeman in de raadsvergadering donderdagavond bekend. Met dit akkoord willen de oppositiepartijen hun eigen plannen uitwerken. Zo bereiden zij concrete voorstellen voor bij het uitwerken van het coalitieakkoord.

Het progressief akkoord is een reactie op het coalitieakkoord, dat donderdagavond in de gemeenteraad werd besproken. De coalitiepartijen hadden een akkoord op hoofdlijnen gesloten, met ruimte voor ideeën uit de samenleving en gemeenteraad.

Eerder gaven de oppositiepartijen al aan het coalitieakkoord vaag te vinden. In de raadsvergadering hoopten ze dan ook duidelijkheid te krijgen, zowel over de plannen uit het akkoord, als op de manier waarop de oppositie en de samenleving betrokken werden bij de uitvoering van het akkoord.

De oppositiepartijen probeerden de ruimte om samen te werken met de coalitie donderdag meteen in te vullen door verschillende amendementen moties in te dienen. Met deze voorstellen hoopten D66, GroenLinks, PvdA en SP dat de coalitie enkele voorstellen in het coalitieprogramma meer concreet kon maken. Alle amendementen en voorstellen werden echter verworpen, omdat de VVD, VoorschotenLokaal en CDA tegen stemden.


Verslaggever Maurice Hettfleisch sprak met Albert Deuzeman, Arnold Posthuma en Adriaan Andringa

De houding van de coalitiepartijen in de vergadering geeft de oppositie weinig hoop dat er werkelijk ruimte tot samenwerking is. “Met de moties hebben we geprobeerd om planmatig mee te werken,” zegt PvdA-raadslid Arnold Posthuma. “Het is heel jammer om te zien dat dat gelijk in de wind wordt geslagen. Dat baart ons zorgen voor de toekomst.”

Vertrouwen
De oppositiepartijen concluderen dat de coalitie tot na de zomer bezig is om de coalitieplannen uit te werken en tot dan geen behoefte heeft om de oppositie erbij te betrekken. Daarom neemt de oppositie het heft in eigen handen met het schrijven van een progressief akkoord.

“Op sommige punten staan er best goede ideeën in het coalitieakkoord. Wij willen daar invulling aan geven”, zegt Deuzeman. “Dat is wat wij de coalitie aan willen bieden. Hopelijk kunnen we op die manier samen gaan bouwen aan Voorschoten. Je moet er enigszins op vertrouwen dat de coalitie dat ook gaat doen, anders worden het vier hele lange jaren.”

De oppositie ziet kansen om ideeën uit het progressief akkoord in het collegebeleid te krijgen, als de coalitie daartoe bereid is. “In het verkiezingsprogramma van het CDA stonden bijvoorbeeld hele duidelijke ambities over duurzaamheid”, zegt D66-fractievoorzitter Adriaan Andringa. “Als wij met concrete voorstellen komen, zou het raar zijn als het CDA dat vervolgens niet zou overnemen. Op het thema woningbouw geldt dat voor Voorschoten Lokaal en als het gaat om gezonde gemeentefinanciën geldt dat voor de VVD.”

Bibliotheek of MFA?
De Multifunctionele Accomodatie is één van de weinige punten, waar de oppositie juist wel concreetheid in denkt te zien. In het coalitieakkoord staat immers dat nog dit jaar begonnen zal worden aan de verbouwing van de bibliotheek tot een ‘bibliotheek met culturele functies’. Hiervoor wil het nieuwe college het budget gebruiken dat gelijk is aan de eerdere plannen voor de Multifunctionele Accomodatie.

Volgens de oppositiepartijen betekent dit dat de coalitiepartijen nu voor de plannen voor de MFA kiezen, die ze eerder afwezen: enkel vanwege politieke redenen kiezen ze er voor om een andere naam eraan te geven. VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen ontkent dat en zegt juist geen valse verwachtingen te willen wekken met de naam MFA, omdat niet alle verenigingen na de verbouwing een plek in de bibliotheek kunnen hebben. Andringa noemt dit framing: in eerdere plannen zou nooit zijn beloofd dat elke vereniging plek in een MFA zou kunnen hebben.

Tegencoalitieakkoord
De nieuwe wethouders gaven aan het progressieve akkoord met interesse tegemoet te zien. “Voor goede ideeën staan we altijd open”, zegt Paul de Bruijn (VVD). “Maar uiteindelijk hebben wij wel ons eigen coalitieakkoord, we zullen daar naar alle waarschijnlijkheid niet alles van overnemen.” Ook zijn nieuwe collega René Zoetemelk is benieuwd naar de ideeën van de oppositie. “Het tegencoalitieakkoord is welkom, want dan kunnen wij meedenken en meehelpen om dat te verwezenlijken.”

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×