(Archieffoto: Voorschotense Krant).

Nieuwe cultuurgebouw meer dan multifunctioneel, maar discussie nog niet beslecht

Het moet de nieuwe huiskamer van Voorschoten worden. De bibliotheek aan de Wijngaardenlaan wordt verbouwd tot multifunctioneel cultuurcentrum waar van alles mogelijk is. De plannen liggen er al, omlijst met gelikte video’s en uitgebreide tekeningen, maar daarvoor is nog wel steun van de gemeenteraad nodig. Die maakt zich wederom op voor een pittige discussie.

Op de website van de gemeente Voorschoten is een aparte pagina ingericht voor de multifunctionele accommodatie. Daar zijn plattegronden en vier video’s te zien van het vernieuwde ontwerp. Alsof de verbouwing al af is, kun je door het pand lopen. Er zijn diverse lokalen, spreekkamers en een kleine zaal die door verschuifbare wanden groter gemaakt kan worden. Daarnaast komt er een nieuwe grote zaal voor honderd personen.

Voorschotenaren kunnen er daardoor straks terecht voor veel meer dan de traditionele bibliotheektaken. Bijvoorbeeld films, lezingen, muziek- en toneelvoorstellingen, tentoonstellingen en creatieve activiteiten. Ook een leescafé, een horecavoorziening en kantoorruimtes maken deel uit van het ontwerp.

Tekst loop door onder de video


Een van de gemeentelijke animaties laat de binnenkant van het ontwerp zien

Maar, hoewel het nieuwe cultuurhuis meer dan multifunctioneel is, niet alles kan. Voor de echt grote toneel- en koorvoorstellingen moet gebruik worden gemaakt van andere accommodaties zoals de dorpskerk. Daarover klaagde de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten eerder al. Zij willen namelijk evenementen houden voor twee- tot driehonderd personen.

Goedkoper
Eind vorig jaar koos de Voorschotense gemeenteraad al voor het renoveren van de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan als nieuwe culturele accommodatie. Nu de plannen concreet zijn geworden is er wederom steun nodig van de Voorschotense volksvertegenwoordigers. Die zal er niet komen zonder wederom een flinke discussie over het plan.

Buiten het feit dat de plannen duurder uitvallen dan vooraf gedacht, staan de raadsleden voor een dilemma. Aan de ene kant is er het gevoel dat dit dossier na tientallen jaren wel af mag worden gesloten en de culturele accommodatie eindelijk te realiseren. Daarin is het renoveren van de bibliotheek niet ideaal, het ligt net buiten het centrum, maar wel het meest haalbaar en betaalbaar.

Aan de andere kant speelt al jaren de wens om de culturele accommodatie in het hart van Voorschoten te vestigen. Die zou dan beter te bereiken zijn voor veel mensen en het zou het centrum een impuls geven. Een groep burgers kwam daarom met het idee om de Kruispuntkerk te slopen en daar, samen met woningen, het nieuwe cultuurgebouw te plaatsen. Dat zou bovendien goedkoper zijn, beweerden ze.

Bijeenkomst
Bij het presenteren van de plannen liet het gemeentebestuur weten dat het alternatieve plan van de Kruispuntkerk juist duurder is. Bovendien bracht het grote risico’s met zich mee. Zo worden procedures verwacht in verband met de sloop van de kerk, een gemeentelijk monument. De groep burgers laat het er niet bij zitten en laat in een ingezonden brief weten het er niet mee eens te zijn. Binnenkort gaan zij in gesprek met enkele raadsleden.

De Voorschotense gemeenteraad vergadert op 4 november over de kwestie en hakt op 18 november de knoop door. Als er genoeg steun is, wordt er voor de zomer een bijeenkomst georganiseerd over het ontwerp en het proces van de renovatie.

Maatschappij Politiek Voorschoten Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×