De Marrakech Lounge werd al twee keer doorzeefd met kogels. (Archieffoto: Chris de Waard).

Schietpartijen en handgranaat leiden naar nachtclubs in Zoetermeer en Rotterdam

Twee recente schietpartijen en de vondst van een handgranaat in Leiden staan niet op zichzelf. Uit onderzoek van Sleutelstad en Omroep West blijkt dat er een nauw verband is met grof geweld tegen nachtclubs in Zoetermeer en Rotterdam, waarbij ook handgranaten en automatische wapens werden gebruikt. Het beschoten woonhuis in de Merenwijk en het bedrijf aan de Kenauweg waar een handgranaat werd gevonden zijn via een web van ondernemingen en adressen te linken aan de Zoetermeerse en Rotterdamse clubs.

De centrale figuur in dat grote netwerk van ondernemingen, bedrijfspanden en woonhuizen is de 33-jarige Leidenaar Ibrahim Y. Een deel van zijn bedrijven staat ingeschreven op het adres aan de Kenauweg in Leiden waar onlangs een handgranaat werd gevonden. Via een andere onderneming wordt hij gelinkt aan het woonhuis aan de Sparrenrode waar de kogels eerder deze week door de deuren en ramen vlogen. Ook het huis ernaast is direct aan hem te linken en is bovendien van dezelfde eigenaar als het bedrijfspand aan de Kenauweg.

Y. is de eigenaar van de eveneens met geweld geteisterde clubs Magnum in Zoetermeer en Blu in Rotterdam. Hij sprak zich daar al meerdere malen in het openbaar over uit. Buren van de beschoten woning aan de Sparrenrode bevestigen dat de man die er woont de eigenaar is van meerdere nachtclubs.

Als ik niet zou betalen, zou mijn zaak worden gesloten

In mei 2019 zei Y. in een video van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat hij wordt afgeperst. “Ik werd benaderd en daarin werd mij duidelijk gemaakt dat als ik niet zou betalen, mijn zaak zou worden gesloten”, zei hij als eigenaar van Club Blu. “Korte tijd daarna werd er een handgranaat voor mijn deur gevonden en vervolgens werd mijn zaak beschoten.”

Eén weekend
Het AD meldde ruim een maand geleden dat de politie beslag heeft gelegd op het huis van Y. in Leiden nadat hij werd aangemerkt als verdachte in een onderzoek naar witwassen van drugsgeld. Of dat om de beschoten woning aan de Sparrenrode gaat, blijft echter onduidelijk. De gemeente Leiden, die eigenaar is van de grond, laat in een reactie weten niet bekend te zijn met inbeslagname van de woning. ‘Het perceel staat op naam van de gemeente Leiden. Het pand is in eigendom van een woningcorporatie’, zegt een woordvoerder.

Artikel gaat verder onder de foto

De politie deed donderdagochtend onderzoek bij de kogelhulzen op straat in de Merenwijk. (Foto: Regio15).

Ook het Zoetermeerse pand van zijn nachtclub Magnum werd beslag genomen vanwege dat drugsonderzoek. Dat verhinderde echter niet dat eind juni in één weekend zowel die Zoetermeerse nachtclub als Club Blu in Rotterdam opnieuw werden beschoten. In datzelfde weekend werd ook de Marrakech Lounge in Leiden voor de tweede keer onder vuur genomen en op de maandag erna werd de handgranaat aan de Kenauweg in Leiden gevonden.

Op papier
De relatie tussen Y. en de Marrakech Lounge wordt overigens niet direct duidelijk. De 33-jarige Leidenaar was zeven jaar geleden wel betrokken bij de onderneming maar die band werd toen, in ieder geval op papier, verbroken. De Leidse burgemeester Lenferink zinspeelde deze week wel op een relatie tussen de verschillende incidenten in Leiden, iets dat hij donderdagavond in de gemeenteraad nog eens herhaalde over de beschieting in de Merenwijk.

Artikel gaat verder onder de foto

Aan de Kenauweg werd een handgranaat gevonden en ontmanteld door de Explosie Opruimingsdienst. (Foto: Regio15).

Zowel het bedrijfspand aan de Kenauweg als de met houten platen afgedichte Marrakech Lounge zijn door burgemeester Lenferink in eerste instantie voor twee weken gesloten. “We gaan de Marrakech Lounge ook voor langere tijd sluiten en dat voornemen hebben we ook met het pand aan de Kenauweg”, aldus Lenferink donderdagavond. Sinds vrijdag is ook de woning aan de Sparrenrode voor twee weken gesloten.

In de as
Of die maatregelen het geweld kunnen stoppen, is nog de vraag. Na meerdere geweldsincidenten werd Club Magnum in Zoetermeer eind 2019 permanent gesloten door het stadsbestuur. Dat verhinderde echter niet dat Y. in 2021 een doorstart wilde maken met de club, waarna het leegstaande pand in de as werd gelegd door een brand die vermoedelijk is aangestoken. En daar bleef het niet bij, want nog geen twee weken geleden werden kogelhulzen gevonden bij de voormalige club.

Ook Club Blu in Rotterdam werd de afgelopen weken een aantal keer beschoten. Daarbij schoten de daders een automatisch wapen leeg op de nachtclub. Recent plaatste de politie cameratoezicht rondom de nachtclub.

Pogingen om Y. te bereiken voor een reactie op het recente geweld leverden vooralsnog niets op.

112 Sleutelstad Leiden Schietpartijen en handgranaat in Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×