(Video: Robbert van Cleef).

Kaagweek viert 100-jarig bestaan met historisch tintje

De Kaagweek viert feest. De organisatie viert dit jaar de honderdste editie van het jaarlijkse watersportfestijn op de Kagerplassen en heeft daarom een historisch tintje. Dit meldt mediapartner Omroep West.

Het zal het bootverkeer op de Kagerplassen niet ontgaan zijn: bij KWV De Kaag met zijn karakteristieke betonnen starttoren is het druk. De oudste zeilweek van het land, de Kaagweek, viert deze week namelijk zijn 100-jarig bestaan. De moederschepen van de wedstrijdzeilers liggen rijen dik aan de steigers van de watersportvereniging.

Sneekweek
De Kaagweek is niet zo groot als de Sneekweek, maar is wel een beetje vergelijkbaar: het is een echt familiefeest op het water. Organisator Frans Sluyters komt al sinds zijn zesde op de Kagerplassen om te te zeilen. “Mijn ouders stuurden mij hierheen omdat waar wij woonden, in de Haagse Passage, we niet met een bal mochten spelen vanwege het glas in de passage. Dus zeilen is ook de enige sport die ik kan.”

Historisch tintje
Aan de vooravond van de feestweek is Frans druk met organiseren. “Het komt altijd goed, maar dit jaar is toch een beetje spannend. Vanwege de lange historie blikken we op allerlei manieren terug. Dus de feestweek krijgt een historisch tintje. En in de feesttent hebben we iedere avond muziek voor jong en oud.”

Aan de 100e editie doen bijzondere boten mee, zoals bijvoorbeeld de eerste zeilboot die in 1918 bij de eerste editie meedeed. “Hij kwam net van de werf af en won ook meteen”, zegt de eigenaresse van de boot. “En nu doen we weer mee.”

Woensdagochtend zijn de eerste zeilwedstrijden gestart. Vrijdagmiddag is de KaagSwim, daarmee wordt geld opgehaald voor de Maarten van der Weijden Foundation. Er is al ruim 20.000 euro aan sponsorgeld opgehaald. Alle deelnemers zwemmen voor de veiligheid met een eigen gekleurde boei. Daarnaast kunnen toeschouwers de wedstrijd zo goed volgen.

Op vrijdag en zaterdag worden de traditionele Holland-Friesland wedstrijden gezeild. Vijf Hollandse regenbogen en vijf Friese regenbogen strijden dan om de winst.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×