Het zwemstrand bij Vlietland is een van de populaire plekken om in buitenwater te zwemmen. (Foto: Chris de Waard).

Hier kun je veilig zwemmen in buitenwater

Op veel plekken in onze regio kan veilig worden gezwommen in het buitenwater. Zo is de waterkwaliteit bij Vlietland in orde en hetzelfde geldt voor het Valkenburgse meer en de Vadedoplas in Leiderdorp. Ook bij ’t Joppe en de rest van de Kagerplassen is prima zwemwater.

Er zijn enkele plekken waar blauwalg voor problemen zorgt. Zo geldt voor de zowel de Westoever als de Noordwestoever van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest een negatief zwemadvies. De aanwezige algen zorgen voor huidirritatie en kunnen ook maag- en darmklachten veroorzaken. Dat geldt ook voor de noordwestoever van het iets verder weg gelegen Oostduinse meer bij Noordwijkerhout.

Ook voor waterspeelplaats Cronesteijn geldt een negatief advies om te gaan zwemmen. Dat heeft niet zozeer te maken met blauwalg, maar met de waterkwaliteit. Die is al jaren onder de maat met risico op gezondheidsklachten als gevolg. De waterkwaliteit wordt de afgelopen vier jaar beoordeeld als slecht. Het negatieve zwemadvies geldt dan ook voor het hele  seizoen.

Noordzee
Voor een frisse duik trekken regiogenoten deze dagen ook massaal naar het strand. Overal langs ‘onze’ kust kan probleemloos in zee worden gezwommen. Althans, voor zover het de waterkwaliteit betreft. Die is in orde bij zowel de Wassenaarse Slag, als bij de stranden van Katwijk en¬†Noordwijk. Wel kunnen er gevaarlijke stromingen zijn. In zo’n geval wordt een rode vlag gehesen. Zwemmen is dan verboden. Een gele vlag staat voor gevaarlijk water.

Buitenzwembaden
Ook de buitenbaden in de regio zijn geopend. In Leiden zijn dat De Vliet en bij zwembad de Zijl is gedurende de zomer ook het buitenbad open. In Zoeterwoude-Dorp is buitenbad Haasbroek de hele zomervakantie open.

Singels en grachten
In het meeste binnenwater is zwemmen niet toegestaan. Zo geldt voor de Leidse singels en grachten officieel een zwemverbod.

De actuele adviezen over waar in veilig en schoon water kan worden gezwommen staan op de website Zwemwater.nl.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×