Bioloog en reptielenliefhebber Roel Wouters met de niet giftige rode rattenslang Gregor, op Wereldslangendag bij Radio Weetlust. (Foto: Gideon Roggeveen).

Wereldslangendag in Radio Weetlust: 'Het is geen dom oerdier, maar een complex wezen'

Slangen spreken tot de verbeelding en vertegenwoordigen zowel goed als kwaad. Zoals het symbool van de artsenij en de slang in de Bijbel die Eva verleidt. In Nederland hebben we maar één giftige slang, de adder. Volgens bioloog en reptielenman Roel Wouters verdient de slang ons respect: “Het is geen dom oerdier, maar een complex wezen.”

Toen Roel Wouters op kamers ging wonen in Leiden nam hij zijn slangen mee. “Ik zeg altijd ik ben geboren als bioloog en later groeide de liefde voor reptielen. Op school had ik een terrarium gebouwd voor slangen, want ik mocht ze niet thuis houden. Voor de rest heeft mijn moeder mij altijd gesteund hoor. Toen ik ging studeren kon ik ze niet achterlaten.”

Kijk en luister een fragment terug uit het interview van Gideon Roggeveen met bioloog Roel Wouters over slangen in Nederland:

 

Op Wereldslangendag, zaterdag 16 juli, mag Wouters’ lievelingsslang Gregor mee naar de studio van Sleutelstad voor een interview dat zijn baasje heeft voor Radio Weetlust, het dagelijkse radioprogramma over wetenschap omdat Leiden European City of Science is dit jaar. “Verder zit hij gewoon samen met zijn vriendin Jane in het slangenverblijf in mijn huis. Ik heb dat speciaal ingericht met takken, bladeren en kleine grotten. Ik laat hem niet los in huis.”

Ratten
Gregor is vernoemd naar Gregor Mendel, de beroemde geneticus, bekend van het onderzoek aan groene en gele erwten. Maar een naam als Houdini had ook niet misstaan. “Slangen zijn heel goed in ontsnappen”, zegt Wouters, die daarom het verblijf van Gregor en Jane heeft voorzien van diverse sloten. Gregor is overigens niet giftig en niet gevaarlijk voor mensen. “Het is een rode rattenslang, want hij heeft rode vlekken en eet ratten”, zegt Wouters. “In Amerika wordt het ook wel en cornsnake genoemd. Boeren laten de slang met rust omdat hij muizen en ratten wegvangt.”

Adder
De slangen van Wouters hoeven niet zelf op jacht. “Ik geef ze geen levende prooien, maar diepgevroren kuikens of muizen.” Bang hoef je niet te zijn voor slangen, vindt Wouters. Zeker in Nederland hebben we er niet zoveel. “We hebben de adder, die natuurlijk wel giftig is en op de hei voorkomt, daar vind je ook de gladde slang, al komt die niet zoveel voor. En daarnaast hebben we dan de ringslang.”

De adder is dan wel giftig en moet niet worden onderschat, toch wil Wouters graag de slang op Wereldslangendag in het zonnetje zetten. “Het is een complex dier. Er zijn slangen die voor hun jongen zorgen of samenwerken tijdens de jacht, dat is een teken van sociale complexiteit.”

Spugen
Wouters doet ook onderzoek naar meer gevaarlijke slangensoorten, zoals de spugende cobra. Vorig jaar publiceerde hij daarover in het wetenschappelijke tijdschrift Science en dat werd nog een aardige mediahype. “Het is lastig te bewijzen, maar we vermoeden dat die spugende cobra’s dat verdedigingsmiddel speciaal ontwikkeld hebben tegen mensen. Als ze op hun prooi jagen dan bijten ze die en brengen zo het gif in. Maar dat spugen doen ze, zover we weten, alleen naar mensen. En ze berekenen ook nog waar ze moeten mikken zodat het gif, ook precies in onze ogen terechtkomt. En dat gif doet ook nog eens extra pijn in mensenogen.”

Respect is het sleutelwoord volgens Wouters. “Als ik rustig en kalm ben, is Gregor dat ook.” Maar met giftige slangen moet je altijd uitkijken.

Luister de hele uitzending van Radio Weetlust van zaterdag 16 juli, oftewel Wereldslangendag, hier terug: https://sleutelstad.nl/programma/radio-weetlust/uitzending/2022-07-16/

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×