Herakles uit Byblos (Foto: Trustees of the British Museum, Londen).

's Werelds oudste havenstad centraal in wintertentoonstelling RMO

In de grote wintertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden staat dit jaar de rijke geschiedenis van de oude stad Byblos, gelegen aan de kust van het huidige Libanon, centraal. Byblos was rond 6500 v.Chr. nog een eenvoudig vissersdorpje, maar groeide in de oudheid al snel uit tot een welvarende stad. Rond 3000 v.Chr. was het de eerste internationale zeehaven ter wereld.

De oude Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten in Byblos hun sporen na. Het RMO laat in de tentoonstelling 500 archeologische topstukken zien, onder meer afkomstig uit het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre en het British Museum. Een hoofdrol in de expositie is weggelegd voor de koningen, mythologische helden, handelslieden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden.

Tegenwoordig is het terrein van de antieke stad Byblos een World Heritage Site van Unesco, waar nog steeds archeologisch onderzoek wordt gedaan. ‘Byblos’ wordt de vierde expositie in een reeks van het Rijksmuseum van Oudheden over belangrijke steden uit de Oudheid. Eerder waren tentoonstellingen te zien over Petra (2013-2014), Carthago (2014-2015) en Nineveh (2017-2018) in Leiden.

‘Byblos. ’s Werelds oudste havenstad’ is te zien vanaf 14 oktober 2022 tot en met 12 maart 2023. Volksuniversiteit Leiderdorp organiseert op 29 november twee lezingen met een bezoek aan de tentoonstelling en op 6 december een excursie van twee uur.


Krijgers uit Byblos. (Foto: Ministry of Culture, Lebanon/Directorate General of Antiquities).

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×