Pril huwelijksgeluk wreed afgebroken: Jacoba Galjaard en Willem van der Reek. (Foto uit 'Mijn verhaal' van Thom Galjaard).

Gesneuvelde Leidenaar krijgt gezicht op ereveld in Valkenburg

Willem van der Reek, een Leidse soldaat die op 10 mei 1940 sneuvelde in Valkenburg (ZH), krijgt binnenkort een gezicht op het militaire ereveld in die plaats. Alle graven daar worden voorzien van een foto en een informatiebord.

Op het ereveld staan de grafstenen van 35 Nederlandse soldaten die in mei 1940 omkwamen bij de Duitse aanvallen op vliegveld Valkenburg, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. “Wij willen hen een gezicht geven en hun levensverhaal vertellen”, zegt Joshua Rijsdam. “In het geval van deze soldaat is dat inmiddels gelukt.”

Na een flinke zoektocht wisten Herman Dijkhuizen en Joshua Rijsdam van Vereniging Oud Valkenburg, namens de Oorlogsgravenstichting/Torenmuseum Valkenburg, informatie over Van der Reek te achterhalen via het zangkoor waar zijn weduwe op zat. Willem van der Reek werd op 27 juli 1912 geboren in Leiden. Hij groeide op in een gezin waarin muziek een grote rol speelde. Willems vader was orgelmaker. Hij leerde piano spelen en werd pianostemmer bij de orgel- en pianohandelaar Barning in Leiden. Hier bleef Willem tot de mobilisatie werkzaam.

Wreed
Willem was actief bij een zangvereniging in Leiden. Hier zong hij en speelde hij piano. Hij leerde er zijn toekomstige vrouw kennen, Jacoba Galjaard. Ze waren vijf jaar verloofd voordat zij eindelijk trouwden in juli 1937. Het prille huwelijksgeluk werd echter wreed afgebroken toen Willem werd gemobiliseerd. Hij kwam bij het 4e Regiment Infanterie in de Morspoortkazerne terecht.

Daardoor kon hij zijn vrouw gelukkig wel geregeld bezoeken. Ook op 9 mei, een dag voor de Duitse aanval, was Willem nog op avondverlof en zag hij Jacoba. Dat was triest genoeg de laatste keer. Enkele uren later kwam hij om het leven bij het gevecht om vliegveld Valkenburg.

Galjaard
Jacoba Galjaard hertrouwde in 1953. Zij was lid van het zangkoor Con Amore in Leiden, waar later ook een neef van haar opzat, ook een Galjaard. Via hem kwam Rijsdam aan meer informatie over Willem van der Reek. In 2014 overleed Jacoba op 101-jarige leeftijd.

Volgens gegevens van Rijsdam zijn er in totaal ongeveer 234 soldaten in en om het voormalige vliegveld Valkenburg gesneuveld. Dat is inclusief de slachtoffers van de strijd om het Haagsche Schouw, de overval bij de Wassenaarse Slag en schermutselingen in en rondom Katwijk. Op vliegveld Valkenburg zelf zijn 29 soldaten om het leven gekomen op 10 mei 1940. Rijsdam: “Zes Leidenaren komen in die meidagen om het leven, waaronder Willem van der Reek. Hij sneuvelt voor zover bekend als enige Leidenaar in de vroege morgen bij de strijd om het vliegveld.”

Maatschappij Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×