Bij de Elfenbaan in Zoeterwoude-Rijndijk is het aantal bijensoorten vorig jaar gegroeid van zeven naar zeventien. (Foto: Menno Reemer, EIS Kenniscentrum Insecten).

Provincie werkt aan aaneengesloten bijenlandschap

De provincie Zuid-Holland wil tussen nu en 2030 één aaneengesloten bijenlandschapsnetwerk realiseren. Op donderdag 8 september gaan de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Berend Potjer met elkaar in gesprek over die provinciale ambitie. Driessen is naast burgemeester ook voorzitter van Groene Cirkel  Bijenlandschap.

Op het jaarevent van het Bijenlandschap in museum Naturalis ‘zoemt’ Naturalis/EIS-Kenniscentrum Insecten ook in op de harde cijfers. Zo wordt gekeken naar de monitoringsresultaten in de verschillende regio’s en naar de kansen voor verbetering. Ook zijn er tijdens het jaarevent verschillende excursies en activiteiten.

Groene Cirkels Bijenlandschap in de regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn ging in 2015 van start met als doel de achteruitgang van de wilde bij te stoppen. En dat is voor het eerst in Nederland gelukt. Uit bijentellingen in 2018 en 2021 blijkt dat in het Groene Cirkel Bijenlandschap een toename van het aantal soorten bijen met 34 procent is waargenomen.  Concreet steeg het aantal soorten van 68 naar 91 en keerden ook enkele zeldzame bijensoorten die leven in bloemrijk weidelandschap terug.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×