GGD Hollands Midden treft voorbereidingen voor vaccinatie campagne Monkeypox

In opdracht van het ministerie van VWS zijn GGD Amsterdam en GGD Haaglanden op maandag 25 juli begonnen met vaccineren tegen het Monkeypoxvirus (apenpokkenvirus). Ook in de regio Hollands Midden wordt hard gewerkt aan het mogelijk maken van deze vaccinaties.

De GGD Holland Midden is nog niet zover dat ook daadwerkelijk kan worden begonnen met het vaccineren. “Personen die in aanmerking komen voor vaccinatie zullen hiervoor persoonlijk worden uitgenodigd”, zo meldt de GGD op haar website.

Om iedereen te bereiken die in aanmerking komt, wordt er samengewerkt door het Centrum Seksuele Gezondheid, de HIV-behandelcentra, huisartsen en de afdeling Algemene Infectieziektebestrijding in onze regio. Het is niet mogelijk om op eigen initiatief een afspraak te maken voor een Monkeypox-vaccinatie.

(Afbeelding: RIVM).

Apenpokken
Monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een zoönose. Een ziekte die van dier op mens kan overgaan. In Afrika gebeurt dat vooral via knaagdieren. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. In de huidige uitbraak spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×