De overgebleven bewoners van het Maansteenpad zijn door De Binnenvest nu ondergebracht bij Nieuwe Energie. (Foto's: Chris de Waard).

Binnenvest stoot Maansteenpad af; bewoners naar Nieuwe Energie

De voormalige bed-bad-broodopvang aan het Maansteenpad gaat opnieuw dicht. Stichting De Binnenvest ving er sinds de uitbraak van de coronapandemie dak- en thuislozen op. Het gebouw kwam in mei 2020 vrij, toen de inmiddels opgeheven Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden op last van de gemeente moest stoppen met het huisvesten van vluchtelingen zonder papieren.

Omdat de opvanglocatie van De Binnenvest in gebouw Nieuwe Energie aan het Papegaaisbolwerk tijdens de pandemie te klein was om alle bewoners op veilige afstand van elkaar op te vangen, werd een deel van de bewoners ondergebracht in het gebouw aan het Maansteenpad.

“Met het aflopen van de coronamaatregelen is met Stichting De Binnenvest afgesproken dat de tijdelijke locatie niet langer voor dit doeleinde gebruikt zal worden”, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd aan Sleutelstad weten. Het pand krijgt binnenkort een nieuwe invulling. “Zodra daar meer over bekend is, laten we dat weten en worden ook de buurtbewoners geïnformeerd.” Volgens een van de laatste bewoners die de opvanglocatie vandaag moest verlaten, komen er in het pand ‘probleemjongeren’.

Papegaaisbolwerk
De meeste bewoners van het Maansteenpad zijn de afgelopen maanden deels uitgestroomd naar passende woonsituaties binnen de regio Holland Rijnland, zo meldt de gemeente nog. “Voor enkele personen betekent het dat zij op dit moment in gebouw Nieuwe Energie aan het Papegaaisbolwerk zullen worden opgevangen.”

Verslaafden
Volgens een van die bewoners, Artjan Zandbergen, gaat dat naast hem om nog een stuk of tien overgebleven daklozen. “Vanmorgen kwam er een bus voorrijden om ons naar Nieuwe Energie te brengen. We mogen alleen maar een tasje meenemen. Ik heb geen idee waar ik al mijn andere spullen moet laten.” Zandbergen zat naar eigen zeggen eerder van september tot november 2021 in Nieuwe Energie. “Toen escaleerde een ruzie en ben ik naar het Maansteenpad overgebracht. En nu moet ik dus weer terug naar die verslaafden.”

Artjan kwam eerder dit jaar in het nieuws toen hij op last van het bestuur van Tuinvereniging Ons Buiten, en later ook van de rechter, het tuinhuisje moest verlaten waar hij jarenlang illegaal woonde. “Van december 2013 tot september vorig jaar. Niemand deed daar moeilijk over, want ik hield de boel daar in de gaten. Dat vonden ze toen juist fijn.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×