De Meelfabriek in Leiden. (Foto: Louis Smit).

Stichting Industrieel Erfgoed Leiden stopt na 35 jaar

Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) houdt na 35 jaar op te bestaan. De stichting wist onder meer de Meelfabriek voor sloop te behoeden, maar de hoogtijdagen zijn voorbij, ook omdat de aanwas van het aantal vrijwilligers ging haperen.

Dat zegt Margien den Hollander-Gijsman, secretaris van STIEL. Het is een vrijwilligersorganisatie die streeft naar behoud en hergebruik van monumenten van bedrijf en techniek in Leiden en de regio. Dat zijn niet alleen fabrieken, maar ook bijvoorbeeld pakhuizen en bruggen. STIEL streeft naar hergebruik van gebouwen die gesloopt dreigen te worden. De stichting werd in 1987 opgericht door Henk Budel en Heiko Tjalsma. “Die hielden wel van oude spullen”, aldus Den Hollander-Gijsman.

Tijdens een bijeenkomst van het Erfgoedcafé op 8 september wordt een tentoonstelling over STIEL geopend in de Vrijplaats Leiden (Middelstegracht 36). Deze is ook te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Het Erfgoedcafé brengt mensen met historische belangstelling bij elkaar om kennis van het Leidse erfgoed te delen.

“Als grootste wapenfeit van STIEL mag de redding van de Meelfabriek genoemd worden, waarvoor in 1987 de sloopvergunning al in de maak was. Door de tomeloze inzet van STIEL is dit bijzondere complex gered en is dit nu een van de bijzonderste plekken van Leiden waar het industrieel verleden nog voelbaar is”, aldus het Erfgoedcafé.

Archief
Volgens Margien den Hollander-Gijsman zijn behoud, restauratie en hergebruik van industriële panden meer gemeengoed geworden. De behoefte aan een actiegroep als STIEL is daardoor afgenomen, ook een reden voor STIEL om zich nu na 35 jaar op te heffen. Het archief van STIEL is overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken en aan de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland.

 

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×