Waar komen de kunstwerken van de nieuwsgierige Leidenaren straks? Beeld van Berry Holslag bij het winkelcentrum in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit).

Amsterdamse oproep aan nieuwsgierige Leidenaren

De Hogeschool van Amsterdam zoekt nieuwsgierige Leidenaren die met vragen zitten waarop zij het antwoord nog niet hebben gevonden. Uiteindelijk worden tien vragenstellers geselecteerd. Zij worden gekoppeld aan een kunstenaar en een wetenschapper om via kunst het antwoord alsnog te vinden.

De oproep is specifiek bedoeld voor Leidenaren omdat het project onderdeel is van ‘Leiden European City of Science 2022’. Behalve mensen die wonen of werken in Leiden mogen ook inwoners van Oegstgeest, Leiderdorp, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude meedoen. Het doel van het project ‘De Kunst van het Wetenschappelijk Verhaal’ is om hen in contact te brengen met wetenschappelijke inzichten via kunst.

“Iedereen is welkom, van jong tot oud. Daarbij maakt onderwijs- of taalniveau niet uit. Ook elke soort vraag is welkom: over gedichten, revoluties, de grondwet, morsecode, muziek, de sterren, goed en kwaad, zwaartekracht, DNA, verliefdheid, inflatie, de wisseling van de seizoenen – niets is voor ons te gek”, zegt Münise Yavuz, onderzoeker bij het lectoraat Creative Media for Social Change van de Hogeschool van Amsterdam.

Maar waarom voert een Amsterdamse instelling dit Leidse project uit? Yavuz: “Ons lectoraat heeft ruime ervaring met het betrekken van kunstenaars bij onderzoek. Het project sluit dan ook goed aan bij onze expertise. Wij ontwikkelen creatieve media tools, zoals virtuele omgevingen, bordspellen en interactieve kunstwerken, en wij onderzoeken hoe deze effectief ingezet kunnen worden voor een inclusievere en duurzamere wereld.”

Acht weken
Volgens Yavuz is de belangrijkste eis van de aanmelders de combinatie van nieuwsgierigheid en de lust om in ongeveer acht weken het antwoord op hun vraag te vinden samen met een professionele kunstenaar en een wetenschapper. “Deze oproep is dus geen open call voor kunstenaars om zich aan te melden, maar voor nieuwsgierige Leidenaren met allerlei achtergronden om hun vragen in te dienen”, zo benadrukt zij.

Als de kunstwerken zijn voltooid wordt de deelnemers gevraagd op welke plek in hun gemeenschap zij dit werk zouden willen tentoonstellen. Bijvoorbeeld op het werk, op school, in een buurthuis of bij een sportvereniging. Ook komt er een evenement waar alle werken te zien zijn.

‘Leiden European City of Science 2022’ is een wetenschapsfestival van 365 dagen met activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen. Zoals de organisatie op haar website vermeldt: ‘voor iedereen met een nieuwsgierige geest’.

 

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Onderwijs Regio Science Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×