Marianne Lochs en Kiki Twisk. (Foto: Roeland van Wely).

Oordeel zelf over 'Goeie Mie': was ze de grootste seriemoordenares?

Oordeel zelf over het bewijs in een fictieve strafzaak, naar aanleiding van de dood van Hester en haar 4-jarige dochter Suzanna. Tot welke conclusie kom jij: heeft Goeie Mie hen vergiftigd of is er sprake van een noodlottig ongeval? Die vraag staat centraal in de Publieksdag Waarheidsvinding. Organisatoren Marianne Lochs en Kiki Twisk van de Universiteit Leiden vertellen erover in het radioprogramma De avond met Sleutelstad.

“De Publieksdag Waarheidsvinding wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden en heeft als thema: Geneesmiddelen of gif? Meng jij je in het debat?”, vertelt Lochs. “We wilden als onderzoeksgroep binnen het instituut Strafrecht en Criminologie een publieksdag organiseren. Het idee was om daar zoveel mogelijk Leidenaren bij te betrekken.” Daarom is er een casus geschreven rond Goeie Mie. Op de dag worden minicolleges afgewisseld met toneelstukjes.


Marianne Lochs en Kiki Twisk worden geïnterviewd door Casper Chaudron en Gideon Roggeveen.

“Op deze manier laten we mensen kennismaken met het onderzoek dat wij doen en de thema’s die daarbij naar voren komen”, gaat Twisk verder. “Binnen onze onderzoeksgroep houden we ons bezig met waarheidsvinding. Hoe kom je er bijvoorbeeld in een strafzaak achter wat er is gebeurd?”

Valse bekentenis
De organisatoren spelen een zitting na en laten het publiek zo kennismaken met dilemma’s en vraagstukken die normaal gesproken bij de rechter op zijn of haar bordje liggen. “We hebben verschillende thema’s uitgekozen waar mensen misschien al een beeld bij hebben”, zegt Lochs. “We willen graag laten zien hoe wij daar tegenaan kijken vanuit het onderzoek.”

Een voorbeeld hiervan is de herkenning van een getuige. Volgens Twisk kunnen daar allemaal vragen bij worden gesteld. “Bijvoorbeeld als de waarneming in het donker is gedaan. Maar denk ook aan een bekentenis. Dat is iets waar je bijna niet omheen kan. Er zijn gevallen bekend waarbij iemand ten onrechte bekent, en dus een valse bekentenis heeft afgelegd. Het is voor ons interessant om te weten hoe er naar onze werkwijze gekeken wordt. Misschien wijkt de manier waarop het publiek stemt wel erg af van hoe wij er naar kijken. Deze publieksdag geeft ons waardevolle informatie.”

Uitspraak
“Iedereen heeft er een mening over. De casus van de publieksdag is dusdanig geschreven dat het meerdere kanten op kan gaan. Er is geen concrete eindoplossing van schuldig of onschuldig. We hebben geprobeerd om er allerlei elementen in te verwerken waar je over na kunt denken en waarover je van mening kunt verschillen. In een echte strafzaak kan het ook gebeuren dat de ene rechter tot een veroordeling komt en vervolgens een hogere rechter tot vrijspraak komt”, aldus Lochs.

De Publieksdag Waarheidsvinding vindt plaats op 10 september in het Kamerlingh Onnesgebouw. Deelname is gratis. Voor meer informatie zie de agenda van Sleutelstad.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×