Het rondreizend kunstwerk Gaia van de Britse kunstenaar Luke Jerram is tot eind september neergestreken in de Pieterskerk Leiden. De kunstenaar maakte een bol met een diameter van zeven meter. Dat is 1,8 miljoen keer kleiner is dan de echte aarde. De bol is bedekt met gedetailleerde NASA-afbeeldingen van het aardoppervlak. Daarmee is het mogelijk om onze eigen planeet ‘van een afstand’ te beleven, net zoals de bemanning van de Apollo 17 haar in 1972 zag.
Gaia is in de Griekse mythologie de personificatie van Moeder Aarde. Het kunstwerk biedt een nieuw perspectief op onze plek op aarde. “Als je op een afstand van 211 meter van dit werk zou staan, zou je de aarde zien zoals die vanaf de maan zichtbaar is”, aldus een woordvoerder van de Pieterskerk. “Het geeft een gevoel dat alle samenlevingen van de aarde met elkaar verbonden zijn en dat we een verantwoordelijkheid voor elkaar hebben. Het zet ons aan het denken over de vraag: hoe gaan we om met onze aarde en wat is onze relatie met de natuur?”
Duurzaam ondernemen
Ook bij de Pieterskerk Leiden speelt de omgang met de aarde een rol. “Het behoud van een 900 jaar oud monument gaat in deze tijd hand in hand met actief duurzaam ondernemen. De 3 P’s van people, planet en profit zijn bij ons dagelijkse kost”, zegt directeur-bestuurder Frieke Hurkmans. Hurkmans geeft aan erg onder de indruk te zijn van het kunstwerk. “Milieubewust kunnen restaureren en verbinden naar de stad staan altijd centraal”, aldus Hurkmans. “Maar als in de Pieterskerk Leiden onder een langzaam draaiende mega wereldbol als Gaia staat, realiseer je je meer dan ooit hoe kwetsbaar alles is.”
In Leiden is het project in de Pieterskerk Leiden tot stand gekomen in samenwerking met Cultuurfonds Leiden, Stichting tot Behoud van de Internationale Viering van het Ontzet van Leiden en Leiden & Partners.
Cultuur Duurzaamheid LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907