(Foto's: Chris de Waard).

Verhitte discussies in klimaatkas op Aalmarkt

In een hittekas die op de Aalmarkt was neergezet, werden donderdagmiddag door ondernemers en de gemeente Leiden gesprekken gevoerd over het klimaat. De hitte in de Leidse binnenstad stond daarbij centraal.

De kas was een idee van organisatie-adviesbureau TwynstraGudde dat door de gemeente was ingehuurd om de gesprekken te leiden. Dat werd gedaan door social designer Fides Lapidaire  van het bureau. Tussen de gesprekken door nodigde ze voorbijgangers uit om vooral zelf ook even in de kas te komen voelen hoe de ’temperatuur van de toekomst’ voelt.

Begin van de middag ging eerst wethouder Fleur Spijker in gesprek met een drietal ondernemers, daarna was het de beurt aan klimaatwethouder Ashley North en centrummanager Gijs Holla. Ook ambtenaren van de gemeente en Erfgoed Leiden schoven aan bij de gesprekken. Het is immers de gemeentelijke organisatie die alle plannen en ideeën moeten bespreken, wegen en mogelijk uitvoeren.

Taalbarrière
Communicatie is naast concrete maatregelen een van de belangrijkste zaken, zo kon opgemaakt worden uit de opmerkingen van de ondernemers. Die denken soms dat iets niet mag, terwijl het volgens de gemeente gewoon kan en andersom komt het ook voor dat ondernemers niet goed begrijpen waarom de gemeente bepaalde zaken niet gewoon allang doet. Beter elkaars taal leren spreken lijkt daarbij soms hard nodig.

Coolzones
De temperatuur in de versteende binnenstad is nu al enkele graden hoger dan buiten het centrum en dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Volgens wethouder North is er dan ook geen tijd te verliezen om de stad in hoog tempo verder te vergroenen. Hij kondigde onder andere een bomenplan voor de binnenstad aan, waarbij met geld uit het Leidse bomenfonds heel wat extra bomen aangeplant moeten gaan worden. Cool Zones moeten er komen. Plekken waar mensen even kunnen ontsnappen aan de hitte.

Centrummanager Gijs Holla ziet daarbij nog wel wat uitdagingen voor de wethouder. Er zijn nog veel regels en ingesleten gewoontes die de groenplannen in de weg staan. “Ik heb een keer gehoord van een plek waar bomen zouden moeten komen dat er uiteindelijk 26 redenen waren, waarom dat niet zou kunnen”, vertelt hij. Hi pleit voor een heel andere manier van ontwerpen van straten, waarbij wordt begonnen met plek voor bomen. nu zijn die vaak het sluitstuk en moeten dan concurreren met kabels en leidingen, parkeerplekken en nog veel meer van dat soort zaken.

Schaduwdoeken
Op plekken waar echt geen boom kan, wil North kijken of er andere manieren zijn om de stad te verkoelen. “Bijvoorbeeld door schaduwdoeken op te hangen, maar ook meer water kan daarbij helpen.” De wethouder denkt daarbij aan fonteinen, zoals op de Beestenmarkt, maar ook andere vormen van water toevoegen zijn een optie.

Holla zou graag de kabels die boven de winkelstraten hangen gebruiken voor een koele en coole aankleding van het winkelgebied. “In de winter hangt daar de sfeerverlichting aan, maar in het voorjaar en het festivalseizoen zou het prima gebruikt kunnen worden voor het ophangen van bijvoorbeeld kleurige parapluutjes. “Die heb ik in Spanje weleens gezien en het fleurt de boel niet alleen op maar zorgt bovendien voor schaduw.”

Duurzaamheid Leiden Klimaatgesprekken in kas


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×