Of het zwembad na 2031 nog toekomst heeft is maar de vraag. (Foto: Sleutelstad)

Raad Oegstgeest plaatst vraagtekens bij verduurzamen zwembad Poelmeer

Als het aan het college ligt worden zeventien gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente Oegstgeest flink verduurzaamd. Sportaccomodaties, de gemeentewerf, maar ook het gemeentehuis moeten in de komende jaren uitgerust worden met zonnepanelen en warmtepompen. Ook moeten er isolatiemaatregelen genomen worden. De gemeenteraad ziet de plannen wel zitten, maar vindt niet alle voorgestelde maatregelen even logisch.

Het is de hoogste tijd dat de gemeente zijn gebouwen gaat verduurzamen, zegt energiecoach Rianne Meester. “Burgers zijn hier al jarenlang mee bezig, het is dan niet meer dan logisch dat de gemeente dit ook doet.”

Met de verduurzamingsplannen van de gemeente is zo’n 2,8 miljoen euro gemoeid, maar dit zou zich als gevolg van lagere energiekosten vanzelf terug moeten verdienen. De grootste winst is te behalen bij zwembad Poelmeer. Dat gebouw is in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle CO2-uitstoot van de gemeentelijke gebouwen. Toch zijn over juist dat gebouw de meeste vragen bij gemeenteraadsleden.

Investeren
De toekomst van het zwembad na 2031 is onzeker omdat dan het contract met exploitant Optisport afloopt. Ook is het gebouw tegen die tijd meer dan vijftig jaar oud. “Heeft het dan wel nut om nu nog flink te investeren?”, wil CDA-commissielid Joke Welsink-Bax weten. “Liever zien we dan een plan voor een nieuw zwembad.”

Daar zijn andere partijen het mee eens. “Het lijkt me niet nuttig om te investeren in iets wat langer kost om terug te verdienen dan dat je het nog gaat gebruiken”, vindt Tom Groot van PrO. Volgens wethouder Oudendijk is exploitant Optisport gebonden aan afspraken met de gemeente voor de verduurzaming van het pand en is de gemeente ook niet financieel verantwoordelijk voor de kosten die daarbij komen kijken. De plannen die er nu voor het zwembad liggen zijn terug te verdienen in de tijd die het zwembad in ieder geval nog open is.

Toekomst
Toch willen raadsfracties duidelijkheid over de toekomst van het zwembad na 2031. Dat geeft de exploitant ook de kans om betere plannen te maken, aldus raadslid Groot. De wethouder is hierover in gesprek met Optisport en hier zou later duidelijkheid over moeten komen. Of er na die tijd een nieuw bad komt of dat inwoners voortaan maar naar Leiden of Wassenaar moeten is nog onbekend.

Doel van de gemeentelijke operatie is het terugbrengen van de CO2-uitstoot van de gemeentelijke gebouwen met 55 procent in het jaar 2030. De gemeente hoopt hiermee bij te dragen aan de klimaatdoelen, die als doel hebben Nederland in 2050 nagenoeg energieneutraal te laten zijn. Niet alle gebouwen van de gemeente worden met het plan aangepakt. Onder meer scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen. Wel kan de gemeente assisteren bij een eventueel gezamenlijk inkoopplan, aldus de wethouder.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×