(Archieffoto: Chris de Waard).

Drijvende kerstmarkt dit jaar aan wal; bewoners zien het niet zitten

De kerstmarkt die jaarlijks wordt georganiseerd als onderdeel van de WinterWonderWeken in Leiden komt dit jaar van 14 tot en met 23 december op de Hooglandse Kerkgracht en wordt een stuk kleiner dan de markt die voor de coronapandemie op pontons in het water van de Nieuwe Rijn dreef. “De drijvende kerstmarkt zal dit jaar op land plaatsvinden en daarvoor is uw prachtige en sfeervolle straat als locatie uitgekozen”, schrijft centrummanager Gijs Holla in een huis-aan-huis verspreidde brief aan bewoners van de Hooglandse Kerkgracht.

Die bewoners zijn volgens de wijkvereniging ‘not amused’. Het is volgens Holla juist de bedoeling om een ander type kerstmarkt te organiseren dan voorheen: “We gaan echt voor kwaliteit en sfeer.” Hoe de kerstmarkt nieuwe stijl er precies uit gaat zien is nog niet bekend. “We zijn nog druk bezig om alles in de steigers te zetten”, zegt Holla. “De vergunning is aangevraagd, maar nog niet verleend. De aanvraag staat deze week in de Stadskrant.”

Corona
Door de nasleep van de coronapandemie lukt het dit jaar niet om een drijvende kerstmarkt te organiseren op de Nieuwe Rijn. “We hebben helaas moeten constateren dat het op dit moment financieel niet haalbaar is”, zo legt Holla uit in een mail aan wijkvereniging Pancras-West. “Maar omdat de kerstmarkt wel van grote waarde is voor Leiden tijdens de WinterWonderWeken zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen op de Hooglandse Kerkgracht.”

Kleiner
Holla is niet bang dat een kleinere kerstmarkt, gedacht wordt aan circa 35 chalets, minder aantrekkelijk wordt gevonden door de bezoekers. “Ik denk dat het zo leuk wordt dat mensen deze versie juist gaan waarderen. En gelukkig is er in die periode genoeg te doen in de stad.” Of hij daarin gelijk krijgt zal moeten blijken. Bij de start van de drijvende kerstmarkt was het aantal chalets ook beperkt. Dat werd toen minder gewaardeerd door het publiek. “Je loopt er echt zo doorheen”, was destijds een veelgehoorde opmerking.

Vertrouwen
De wijkvereniging maakt zich zorgen over de verplaatsing van de kerstmarkt. “De bewoners op de Hooglandse Kerkgracht vragen zich af waarom het niet op de Lammermarkt kan. De Pasar Leiden was daar immers ook een succes en de Hooglandse Kerkgracht is een woonstraat.” Volgens wijkvoorzitter Foppe van Rees Vellinga heeft het gebrek aan vertrouwen van de bewoners ook te maken met de ervaringen met de vorige kerstmarkt. “Die zorgde voor veel overlast. Gijs Holla stelt dat het allemaal mooier en sfeervoller wordt en hult zich in vaagheden, we hebben geen enkel vertrouwen in deze man.”

Skihut
Holla stelt dat hij juist rekening houdt met het feit dat de kerstmarkt nu in een woonwijk komt. Het betekent in de ogen van de centrummanager geen versterkte muziek, geen skihut, veel minder horeca en dus ook geen plek voor bijvoorbeeld bedrijfsborrels. “Maar dus wel kleinschalige gezelligheid met glühwein en warme chocomelk. Voor wie wil gaan skihutten zijn er voldoende leuke kroegen.”

Massagestoelen
Als de vergunning voor een kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht wordt verleend, wordt er vrijwel zeker bezwaar tegen aangetekend. Zowel individueel als collectief”, zegt  Hooglandse Kerkgrachtbewoner Jaap van Meijgaarden. Volgens de oud-wijkvoorzitter is de brief van Centrummanagement Leiden op de gracht slecht gevallen: “Als de pap gestort is , worden we geïnformeerd. Goed overleg vooraf ontbreekt.

Onversterkt
Als de markt er toch komt, wil de wijkvereniging in elk geval dat het geluid continu wordt gemeten en dat er inderdaad alleen glühwein en dat soort zaken wordt geschonken. “Niet weer een nieuwe bierhijstent en ook geen massagestoelen en dat soort onzin om de markt te vullen”, zegt voorzitter Van Rees Vellinga desgevraagd tegen Sleutelstad. Ook wil hij precies weten wat de wijk kan verwachten qua horeca, muziek, openingstijden en op- en afbouw van de kerstmarkt. Volgens Holla is het de bedoeling dat er alleen onversterkte muziek komt. “Kerstliedjes als achtergrondmuziek, een kerstkoortje, een singer-songwriter.

Cultuur Economie Leiden Kerstmarkt Hooglandse Kerkgracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×