De Leidse kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht. (Foto: Robbert van Cleef).

Kerstmarkt Leiden lijkt z'n plekje te hebben gevonden op Hooglandse Kerkgracht: 'Het was druk’

Vooraf was er veel gedoe rond de komst van een nostalgische kerstmarkt naar de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Buurtbewoners zagen het niet zitten en rechtszaken volgden. Uiteindelijk stonden er vanaf vorige week donderdag 30 à 35 kraampjes en was er ook ruimte voor een hapje en glühwein. “Ik denk dat de kerstmarkt zijn nieuwe vaste plek heeft gevonden”, zegt centrummanager Gijs Holla.

De buurt was vooraf vooral bang voor overlast in de anders zo rustige buurt midden in het historische centrum. Het protest was met name gericht tegen een markt vol met houten chalets die drie weken zouden blijven staan. Uiteindelijk werd een beperkt geopende vierdaagse kerstmarkt met kraampjes.

“Het was drukker dan we vooraf gedacht hadden”, zegt wijkbewoner Jaap van Meijgaarden. Hij was één van de bezwaarmakers tegen de kerstmarkt. “En we vonden het fijn dat de organisator het volume van de muziek laag heeft gehouden. Volgens de normen had het harder mogen zijn.” Veel meer wil Van der Meijgaarden er niet over kwijt omdat de wijk het evenement nog gaat evalueren. “Misschien moeten we kijken of we volgend jaar iets vergelijkbaars kunnen organiseren”, klinkt het voorzichtig.

Ook het centrummanagement en de ondernemers in de binnenstad gaan in januari nog evalueren, maar hij hoort positieve verhalen. “Ik denk wel dat er nu minder weerstand in de buurt is omdat men gezien heeft wat het concept is”, zegt Holla. “Wat me opviel is dat er door de kerstmarkt veel winkelend publiek te voet van de Haarlemmerstraat via de Hooglandse Kerkgracht naar de Nieuwe Rijn ging. En dat is voor de ondernemers een belangrijk punt.”

Wel hoopt Holla volgend jaar nog wat meer sfeer te kunnen maken op de kerstmarkt. “Met wat meer lampjes en misschien houten huisjes.” Het centrummanagement gaat na de evaluaties ook bekijken of het mogelijk is om de kerstmarkt wat langer dan vier dagen in Leiden te houden.

Leiden Kerstmarkt Hooglandse Kerkgracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×