Op 11 juni won ZZ Leiden de eerste BNXT Cup ooit. (Foto: Chris de Waard).

Bestuur ZZ Leiden kijkt met vertrouwen uit naar nieuw seizoen

Na drie maanden pakt Zorg en Zekerheid Leiden Basketball de draad weer op met een reeks oefenwedstrijden, voordat in oktober het echte seizoen weer begint. Bestuurslid Niek van Bemmel zegt dat ZZ Leiden op alle fronten mee wil doen om de prijzen. “Een evenaring van de resultaten van afgelopen jaar zou heel erg mooi zijn.”

Vorig jaar haalde ZZ Leiden de halve finale van de FIBA Europe Cup, was verliezend finalist om het Nederlands kampioenschap en sleepte de eerste titel binnen in de BNEXT competitie. “We hebben dat seizoen 78 wedstrijden gespeeld”, zegt Van Bemmel. “De laatste was op 11 juni.” Toen versloeg Leiden aartsrivaal Donar Groningen en werd kampioen van Nederland en België in de – voor het eerst – gemengde competitie.

Winnaar
Van Bemmel had ook graag gezien dat zijn team de landstitel had binnengehaald. Al was het maar omdat die direct toegang biedt tot de Europese competitie. “Er zijn maar een paar rechtstreekse plekken en die zijn gereserveerd voor de landskampioen en de bekerwinnaar. Maar die BNEXT-titel is misschien wel meer waard. Vooraf had iedereen een winnaar uit België verwacht.”

Kijk en luister hieronder het volledige interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Niek van Bemmel, bestuurslid ZZ Leiden:

De zomerse rustperiode verliep allesbehalve rustig bij de club. Naast veel spelers, kondigde ook coach Geert Hammink zijn vertrek aan. “Hammink is twee jaar heel succesvol geweest als coach bij ons. Hij had nog wel een contract voor een jaar, maar hij kreeg een hele mooie aanbieding uit Duitsland”, zegt Van Bemmel. “En dan wil je met iemand meedenken en meewerken. Je hebt ook niets aan een ongemotiveerde coach op de bank.”

Schorsing
De Leidse club had al snel een vervanger op het oog en werd zelfs een contract getekend. Met Roberts Štelmahers uit Letland. “Op een gegeven moment hoorden we dat hij ook elders een contract had getekend. We hebben uiteraard protest aangetekend. Eind september verwachten we een uitspraak. Een boete en wellicht een schorsing zou ik niet meer dan terecht vinden.” Inmiddels heeft ZZ Leiden een andere coach in de persoon van Douglas Spradley. “En daar zijn we heel blij mee.”

Worthy de Jong
“Ook voor veel spelers is ZZ Leiden een mooie springplank”, zegt Van Bemmel. “Ze tekenen vaak voor een jaar. Leiden doet het goed en dat zien anderen ook.” Het wegvallen van Worthy de Jong is een verhaal apart. Na meer dan een decennium in Leiden nam publiekslieveling De Jong afscheid om de overstap te maken naar het 3×3 basketbal. “Een speler als Worthy de Jong is moeilijk te vervangen. Met hem in het veld gebeurt er altijd iets. Hij brengt zoveel energie, dat vervang je niet zomaar. Het is ook nog een Nederlander. We hebben veel nieuwe spelers aangetrokken. Het zal moeten blijken wie die rol gaat vervullen. Maar een Worthy vervang je niet zomaar.”

De komende weken moet ZZ Leiden zich zien te plaatsen voor de FIBA Europe Cup. Dat gebeurt eind september in Cholet in Frankrijk. ZZ Leiden moet daar op 28 september in de halve finale aantreden tegen de winnaar van de wedstrijd tussen het Poolse Czarni Slupsk en het Zweedse Jamtland Basket. Bij winst volgt er een eindstrijd tegen thuisploeg Cholet Basket of het Turkse Besiktas JK. Alleen de winnaar van dit kwalificatietoernooi plaatst zich rechtstreeks voor het FIBA Europe Cup hoofdtoernooi.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×