Fien Jonker en Tim de Cler verzorgden de aftrap van het toernooi. (Video: Robbert van Cleef).

Fien (10) geneest van kanker en trapt balletje met Tim de Cler voor KiKa

Een op de vier jongeren die kanker hebben geneest daar uiteindelijk niet van. De 10-jarige Fien Jonker uit Leiderdorp heeft geluk. Ze is genezen van botkanker en kon daarom samen met oud-voetballer Tim de Cler de aftrap doen voor een inzamelingsactie voor KiKa in Leiderdorp.

Tijdens corona, in 2020, organiseerde Rob van der Groen het eerste ‘RCL OldStars Walking Football-toernooi’ voor KiKa. “Kinderen en kanker hoort gewoon niet bij elkaar”, zei Van der Groen. De aanleiding voor dit bijzondere voetbaltoernooi was toen de diagnose van kanker bij een van de jeugdleden van RCL.

Van der Groen: “Hij kreeg tijdens het spelen een bal in zijn buik. Toen dat wel heel erg pijnlijk bleek, werd ontdekt dat hij leverkanker had. Wij van OldStars hoorden dat pas later, maar we wilden wel graag wat concreets doen. Dat werd uiteindelijk dit sponsortoernooi.”

En dus voetballen 18 teams van heren op leeftijd om geld in de zamelen voor KiKa. KiKa staat voor kinderen kankervrij en zet zich in voor onderzoek naar behandeling van kanker bij kinderen. Fien is erg blij dat de mannen geld inzamelen voor onderzoek. “Elk jaar krijgen 600 kinderen kanker, en dat wil je natuurlijk niet. Dus ik vind het heel bijzonder dat ze dit voor kinderen doen.”

Kwart geneest niet
Een kwart van deze kinderen geneest uiteindelijk niet. Maar met Fien gaat het nu dus de goede kant op, tot grote opluchting van haarzelf en haar familie. “We kunnen nu weer een beetje van het leven gaan genieten”, zegt haar moeder. “Kinderen die kanker krijgen hebben andere medicijnen en behandelingen nodig dan oudere mensen”, weet Van der Groen. En de kinderen die wel genezen, hebben vaak restschade waar ze hun hele leven nog last van kunnen hebben. “Daarom is het heel erg belangrijk dat er meer geld voor onderzoek komt, specifiek voor kanker bij kinderen”, besluit Van der Groen.

Beker
Aan het eind van het toernooi mocht Fien een cheque van 9221 euro overdragen aan de ambassadeur van KiKa. Maar de teller loopt nog steeds door. Inmiddels is de tussenstand de 10.000 euro gepasseerd. De eindstand laat nog veertien dagen op zich wachten.

Voor Fien zelf stond er ook nog een verrassing te wachten. Eén van de poulewinnaars, Walking Football Team Leiden, droeg hun beker aan haar op. “Het Walking Football Team Leiden heeft unaniem besloten dat de beker die wij hebben gewonnen als winnaar van poule D naar Fien Jonker moest. Zij is de enige kampioen.” De beker werd dezelfde avond nog afgeleverd bij oma en opa Jonker zodat zij die aan Fien konden geven.

Leiden Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×