Kunstenaar Karski bezig met de streetart (Foto's: PR).

Muurschildering nog voor onthulling beklad

Een bos bloemen die ontstaan is uit afval. Het is binnenkort te zien als muurschildering op de kop van de Nieuwe Marnixstraat in Leiden. Het kunstwerk is echter beklad nog voordat het goed en wel onthuld is. Dat er graffiti over streetart wordt gespoten is niet de eerste keer. Ook het kunstwerk aan het Bètaplein is vlak voor de onthulling in april aangetast.

“Eigenlijk willen we hier zo min mogelijk aandacht voor. Het is heel verdrietig dat dit gebeurt”, zegt Claudia Hoogenboezem. Ze is samen met kunstenaar Roy Valk, artiestennaam Karski, via MooieMuur betrokken bij de totstandkoming van de muurschildering. “Juist omdat we zo aan het knokken zijn voor meer mooie streetart in Leiden is dit jammer. We merken echt dat mensen blij zijn met dit soort streetart, ze zien dat er wat moderns komt in hun wijk.”

Net op het moment dat kunstenaar Karski klaar was met het afronden van de streetart zag hij bekladding op de tegeltjes onder zijn werk. Het gaat om een verwijzing naar het Lucas van Leyden Fonds waarmee dit kunstwerk tot stand gekomen is. Ook staat er een grote streep door het woord participatie. Daaronder staat dan weer het woord toneelstuk. De bekladding is inmiddels weggehaald.

De link is eenvoudig te leggen met de eerdere bekladding van het kunstwerk aan het Bètaplein. Die muurschildering is ook tot stand gekomen met geld uit het Lucas van Leyden Fonds en werd de nacht voor de onthulling beklad. Wethouder Spijker was daar toen onthutst over en zei dat ‘mensen met hun poten ervan af moeten blijven’.

Vrijplaatsen
Op Burendag, zaterdag 24 september, wordt de muurschildering aan de Nieuwe Marnixstraat onthuld. De inhoud van het kunstwerk is mede bepaald door jongeren uit de wijk. Zij ergeren zich aan de grote hoeveelheid afval op straat. Ze verzamelden zakken vol met vuil, waaronder een aantal kunstbloemen en dat heeft geleid tot het uiteindelijke ontwerp van een bos bloemen. Van afstand ziet het er uit als een schildering van een boeket, maar van dichtbij zijn details van blikjes en  snoepverpakkingen te zien.

Met dit nieuwe kunstwerk wil kunstenaar Karski een lans breken voor meer streetart in Leiden. “Vaak noemen mensen het nog graffiti, maar eigenlijk heeft het weinig met elkaar te maken, we gebruiken alleen hetzelfde gereedschap. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat in Leiden veel vraag is naar streetart, maar het is lastig om met de huidige regelgeving iets te realiseren. Er zijn geen vrijplaatsen meer. Het stadse gevoel van Amsterdam, Rotterdam of Den Haag missen we hier.”

Geruchten
De gemeente Leiden laat weten niet direct extra (camera) toezicht op de kunstwerken in te schakelen. “We gaan er bij kunst van uit dat mensen dat in hun waarde laten”, zegt een woordvoerder. Wie er achter de bekladding zit, is niet bekend, al gaan er wel geruchten.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×