(Foto: Sleutelstad).

Habtamu Franke wil nieuw burpeerecord breken

Krachtpatser Habtamu Franke wil een nieuw wereldrecord. In maart haalde hij het Guinness Book of World Records door in een uur 957 burpees te doen, en komende november wil hij bij een zwaardere variant van de fitnessoefening de duizend in een uur halen. “Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen, dus waarschijnlijk ga ik nog wel meer recordpogingen doen.”

De komende recordpoging wordt de derde van Franke in iets meer dan een jaar. Vorig jaar oktober wilde hij het wereldrecord burpees op duizend in een uur zetten, maar die poging mislukte. Afgelopen maart brak hij weliswaar het record, maar haalde hij nog steeds de duizend niet. “Dat moet nog wel een keer gaan gebeuren”, vindt hij zelf. “Op de training is het me al wel gelukt, dus dan moet het ook kunnen als er camera’s bij zijn.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Habtamu Franke.

Een burpee is een fitnessoefening voor armen en benen. “Je begint op handen en voeten languit op de grond”, legt de recordhouder uit. “Dan duw je je lichaam omhoog, net als bij opdrukken. Je richt je op in gehurkte houding, en duwt daarna vanuit je knieën je lichaam in staande positie. Dan maak je een sprongetje en je landt weer op handen en voeten.”

Certificaat
Op 27 november is de nieuwe recordpoging van Franke. “Dan doe ik een variant van de burpee die zwaarder is”, kondigt hij vol zelfvertrouwen aan. “Daarbij zijn je armen naar buiten uitgestrekt bij de uitgangspositie.” Hij wil ook bij deze zwaardere oefening proberen de duizend in het uur te halen.

Als het record slaagt, kan het even duren voor het officieel is. “Er staan twee camera’s bij die alles opnemen. De beelden moeten we opsturen, waarna de organisatie achter de wereldrecords voor burpee gaan kijken of die wel geldig is.” Bij het breken van het record in maart, duurde het maanden voor het certificaat binnen was. “Daar werd ik wel een klein beetje zenuwachtig van”, geeft Franke toe. “Maar nu is het helemaal officieel, daar ben ik heel blij mee.”

Met zijn laatste recordpoging haalde Franke geld op voor Save the Children. Of er aan zijn nieuwe recordpoging ook nog een goed doel wordt gekoppeld, weet hij nog niet. “Daar ben ik nog niet zo mee bezig, ik ben nu vooral hard aan het trainen.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×