Ingrid Eelkema (Foto: Maarten Mulder).

Ingrid Eelkema bereidt zich voor op Iron Man Hawaii: "Het Mekka van de triatlon"

Het is de heilige graal van alle triatlons, de Iron Man Hawaii. Ingrid Eelkema, triatlete van ZVL 1886, mag ervaren waarom dat zo is. Ze heeft zich namelijk gekwalificeerd voor het evenement, dat van 6 tot 8 oktober plaatsvindt. En dat ging niet zonder slag of stoot. Zo komt er een behoorlijk prijskaartje bij kijken.

Sinds 1978 wordt de Iron Man, 3,86 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km hardlopen, gehouden op de Amerikaanse eilandengroep. “Het is een droom voor vele triatleten die daar jaren voor trainen”, zegt Eelkema. “Het is het Mekka voor de langeafstandtriatlon.”

Ingrid Eelkema praat over de Iron Man Hawaii in Sport071.

1300 dollar
Kwalificatie voor deze wedstrijd is geen gesneden koek. De Iron Man Hawaii geldt als het wereldkampioenschap van alle Iron Man-wedstrijden. Om mee te kunnen doen moet je in jouw leeftijdscategorie bij de besten eindigen in een andere Iron Man-wedstrijd. “Ik heb dat gedaan in Zwitserland en werd daar tweede in mijn leeftijdscategorie. Bij de prijsuitreiking werd mijn naam opgenoemd en moest ik gelijk beslissen of ik naar Hawaii wilde gaan.”

Je zou zeggen dat het een no-brainer was, maar kwalificatie op zichzelf is niet voldoende. Er hangt ook een flink prijskaartje aan deelname. “Ter plekke mocht ik gelijk 1300 dollar neerleggen.” Eelkema besloot desondanks deze once-in-a-lifetime-opportunity niet te laten liggen.

Sprookje
Eelkema probeert zich in Nederland zo goed als het gaat voor te bereiden op de weersomstandigheden in the Aloha State. “Het lopen wordt de grootste uitdaging. Het is daar vooral heel vochtig, wat het anders maakt dan hier. Ik heb thuis met de ramen dicht en de zon op het zolderdak getraind. Dat was behoorlijk zweten. Verder loop ik de schema’s die ik altijd al volg.”

Eelkema vertrekt twee weken voor de daadwerkelijke start om te acclimatiseren. Voor de race zelf heeft ze geen specifiek doel gesteld. “Het is de kers op de taart, een sprookje dat werkelijkheid wordt. Ik hoop met een redelijke tijd te finishen, maar vooral met een goed gevoel. Daar gaan we voor”, zegt ze enthousiast.

Leiden Nieuws Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×