Tamara Esser. (Foto: Peter Visser).

Tamara Esser vertelt hoe je leert acteren bij de Jeugdtheaterschool

Van dansen tot tekenen, van zingen tot toneelspelen van schrijven tot fotograferen: Leidenaren doen het. Hou je van toneel, dan kun je terecht bij een van de theaterscholen.  Zo heeft de Jeugdtheaterschool Leiden een open dag, waar je kunt ervaren, hoe je daar musical en toneel kunt leren. Sleutelstad sprak organisator Tamara Esser in het radioprogramma ‘Cultuur071‘ op de zaterdagochtend.

“Je kunt bij de jeugdtheaterschool beginnen zonder ervaring”, vertelt Esser. “Je moet het vooral leuk vinden om op het toneel te staan. Allereerst leer je de basis van toneelspelen of musical. Daarna ga je samen een voorstelling bedenken.” Er zijn verschillende groepen voor de basisschoolleeftijd en een voor 12+. Zo kunnen de kinderen en jongeren een voorstelling maken over iets dat hen interesseert.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Een thema als feest wordt bij de jongste een voorstelling over feesttaart (voor 4-7), maar bij de jongeren een voorstelling over wat er van een feestje overblijft als je het online moet vieren tijdens COVID (tussen 12-18).”

 

Raimond Reijmers en Cor Klein in gesprek met Tamara Esser (deel 1).

Raimond Reijmers en Cor Klein in gesprek met Tamara Esser (deel 2).

“Toneelspelen vanuit jezelf en voorstellingen maken vanuit wat de kinderen en jongeren interesseert, is de kracht van het programma van de Jeugdtheaterschool”, aldus Esser. “Kies je voor toneel, dan wordt het geen tekst leren, maar zelf spelen en verbeelden. Als je voor musical kiest, krijg je apart dansles, muziekles en toneel. Voor de voorstelling die je maakt, gebruik je bestaande musicalnummers. Je maakt er wel een eigen voorstelling mee. Dat het leuk is, blijkt wel uit de groep die elk jaar weer terugkomt om nog meer te leren in de gevorderde klassen.”

De open dag van Jeugdtheaterschool Leiden vindt plaats op 17 september 2022 vanaf 14.00 uur.

Cultuur Leiden Maatschappij #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×