De Hortus Botanicus was het centrale punt in de achtste editie van de Nacht van Ontdekkingen. (Foto: Sleutelstad).

Nacht van Ontdekkingen: 'Wij willen mensen op het podium die over 20 jaar de Nobelprijs winnen'

De Nacht van Ontdekkingen was dit jaar wat kleiner van opzet: Academiegebouw, Hortus Botanicus en de Sterrewacht. “Het is zo meer een festival dan een soort museumnacht”, zegt Alexander Mouret die dit jaar de organisatie voor het eerst op zich nam. “Wat mij betreft volgend jaar weer, maar origineler, minder voorzichtig, meer out-of-the-box.”

Afgelopen zaterdag kwamen zo’n 2.500 mensen naar de achtste editie van de Nacht van Ontdekkingen. Mouret was aangenaam verrast. “Ik heb jarenlang het Leids filmfestival georganiseerd en daar was ik gewend dat mensen weken van te voren kaartjes kochten, maar voor de Nacht van Ontdekkingen doen mensen dat pas op het laatste moment. Op de dag zelf nog meer dan zeshonderd. Terwijl die mensen toch ook op buienradar konden kijken.”

Na de laatste editie van de Nacht van Ontdekkingen klonk flink wat kritiek. Ook in de gemeenteraad. Veel mensen vonden het best veel geld voor een avond waar maar een relatief kleine groep mensen op afkomt. En ook dat het wel erg op de Museumnacht leek. “Je was vaak wel lang onderweg”, erkent Mouret. “Van Boerhaave naar Volkenkunde en dan naar de Hortus. Dan verlies je onderweg mensen. Ik ben erg tevreden met de nieuwe opzet. Er heerste echt een festivalsfeertje.”

Cadeautje
Volgens Mouret viel de programmering in de smaak bij de bezoekers. “Ook dingen waarvan ik van te voren nog dacht: is het niet te ingewikkeld? Je ziet dat mensen open staan voor juist die mengeling van kunst en wetenschap. En dat willen we uitbouwen. De Nacht moet iets zijn waar mensen trots op zijn dat Leiden dat organiseert. Net zoals Leidenaars trots zijn op het filmfestival of het cabaretfestival. Los van of ze van film of cabaret houden. Het moet een cadeautje zijn voor de stad.”

Ambitieus
De echte evaluatie volgt nog, maar Mouret wil wel een schot voor de boeg geven. “Ik weet natuurlijk nog niet hoe onze partners erover denken, we organiseren de Nacht samen met de universiteit, de gemeente, Leiden & Partners en het Cultuurfonds. Maar ik wil zeker wel door. Ik heb het nu een keer gedaan en ik weet nu ook wat ik anders wil. Ik ben altijd ambitieus als ik iets organiseer. Wij zetten in op jong en nieuw talent. We willen niet zozeer de grote namen van vandaag, maar de mensen die over 20 jaar in Ziggo Dome staan of een Nobelprijs winnen.”

Sleutelstad deed de hele avond verslag van de activiteiten tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Via het liveblog is alles nog eens terug te kijken, lezen en luisteren.

Advertentie

Cultuur Leiden Onderwijs Science Nacht van Kunst en Kennis / Nacht van Ontdekkingen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×