Janssen Biologics geëerd met Gouden Haring

De firma Janssen uit Leiden heeft vrijdagavond tijdens het Haring & Corenwijn Gala de ‘Gouden Haring’ ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of organisaties uit de Leidse regio die met hun buitengewoon ondernemerschap de stad tot ver buiten de Leidse grenzen eer aandoen.

Janssen krijgt de prijs vanwege de voortrekkersrol van het bedrijf in de ontwikkeling en productie van complexe biologische geneesmiddelen en vaccins en hun belang voor de kenniseconomie van Nederland.

De Gouden Haring is een eerbetoon aan het visje dat vroeger overal ter wereld gegeten werd en een grote bijdrage leverde aan de welvaart in Nederland. De haring is nu nationaal en internationaal het symbool van Leidens Ontzet. De prijswinnaar krijgt dit kunstwerk gedurende een jaar ter beschikking voor expositie.

Chris de Waard sprak na de uitreiking met Nynke Ligtenberg over de prijs en de betekenis van het bedrijf Janssen voor Leiden.

Bio Science Park
Nynke Ligtenberg, Clinical Development Leader in research & development bij Janssen, ontving De Gouden Haring uit handen van wethouder Fleur Spijker (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid) en secretaris Jurgen van der Velden van de 3 October Vereeniging. Spijker benadrukte het belang van Janssen voor Leiden en de wereld: “Op het Leiden Bio Science Park neemt Janssen een prominente positie in. Het is de grootste individuele werkgever, en heeft zich bovendien sterk gecommitteerd aan de campusontwikkeling tot innovatiedistrict. Een belangrijk deel van onderzoek, ontwikkeling en productie van medicijnen en vaccins vindt plaats in Leiden.”

Ook Jurgen van der Velden roemt de onlosmakelijke band van Janssen met Leiden: “De voorlopers van delen van Janssen, Centocor en Crucell, waren zelfs al in de beginjaren van het park aanwezig. Het is geen toeval dat hier de grondslag werd gelegd voor het Janssen COVID-19 vaccin. Door nauwe samenwerking van de gemeente, universiteit en bedrijven kunnen zulke ingewikkelde producten worden gemaakt. We mogen met trots spreken over het Leidse vaccin.”

De prijs is in het leven geroepen door de Stichting tot Behoud van de Internationale Viering en Herdenking van het Ontzet van Leiden. Doelstelling van de stichting is om samen met het bedrijfsleven uit de Leidse regio de geschiedenis van het beleg en ontzet levend te houden en de reputatie van Leiden als stad van vrijheid te versterken. De Stichting organiseert elk jaar in samenwerking met de 3 October Vereeniging en de gemeente Leiden het Haring & Corenwijn Gala in de Pieterskerk, de plaats waar in 1574 de bevolking ter kerke ging om te danken voor de herwonnen vrijheid.

 

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×