Feest bij roeivereniging DIe Leythe na gouden race van Karolien Florijn die leerde roeien op de Leidse club. (Foto: Reanne van Kleef).

Karolien Florijn wint goud in de skiff bij WK roeien

Na de Europese titel eist Karolien Florijn ook de wereldtitel op. In Tsjechië heeft het hele veld het nakijken, inclusief olympisch kampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland. Florijn won de race van kop af aan en behoudt zo ook haar ongeslagen reeks van dit seizoen.

In de kantine van de Leidse roeivereniging Die Leythe waar Florijn haar eerste stappen zetten in haar roeicarrière werd gespannen meegekeken met de finale van hun clubgenoot. En toen Twigg dichterbij dreigde te komen werd er geroepen: “Kom op Karolien, trap haar weg.” En blijkbaar was dat alle aanmoediging die Florijn nodig had. En te midden van de overvloed aan zilveren medailles zorgde zij voor goud op de laatste dag van de wereldkampioenschappen.

Voorgaande jaren vierde Flroijn vele successen in de vier-zonder stuurvrouw, maar dit jaar maakte ze de overstap naar de skiff en was het hele jaar succesvol. Ze won het EK met overmacht en regeerde ook in de wereldbekerwedstrijden. De enige die ze tot vandaag niet tegenkwam en dus ook niet kon verslaan was Twigg. Maar ook die laatste concurrent werd in de finale overtuigend afgetroefd.

Het is de tweede keer dat een lid van Die Leythe wereldkampioen wordt. Rutger Arisz deed het in 1989 in de dubbelvier. Daarnaast werd Ronald Florijn, de vader van Karolien, in 1988 en 1996 olympisch kampioen.