(Foto: ZZ Leiden).

ZZ Leiden wint laatste test voor Europese kwalificatieronde

ZZ Leiden heeft de laatste test voor de kwalificatiewedstrijden voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup gewonnen. In de eigen Vijf Meihal speelde de Leidse ploeg zaterdagavond voor rust in zo’n hoog tempo dat Basketbal Academie Limburg (BAL) bij rust tegen een achterstand van 23 punten aankeek (55-32). Na de pauze zakte het tempo enigszins, al hield de Leidse ploeg de Limburgers op afstand: 88-64.

In het eerste kwart wist Basketbal Academie Limburg nog aardig in het spoor van ZZ Leiden te blijven. Revelinio Tholel en Marques Wilson wisten de basket goed te vinden. Bij de Leidse ploeg werd al snel duidelijk dat Marijn Ververs zich als een vis in het water voelt bij het spelletje van Doug Spradley. Ververs zou de wedstrijd afsluiten met 23 punten (10 uit 12 schot), 4 rebounds, 5 assists en 3 steals.

BAL wist nog wel met 21-22 voor te komen, maar daarna zette ZZ Leiden een 13-0 run neer, verdeeld over de laatste minuut van het eerste kwart en de eerste vier minuten van het tweede kwart. ZZ Leiden bleef het gaspedaal intrappen, waar Erikas Venskus en Thomas Rutherford (met stevige dunks) van profiteerden. Bij rust was het 55-32 en hadden alle negen spelers die in de eerste helft in actie kwamen, al gescoord.

Het derde kwart gaf een ietwat ander beeld. BAL slaagde erin om het tempo te drukken en kwam zelf een paar keer goed door. Met nog vier minuten te spelen in dit kwart was BAL teruggekomen tot 12 punten: 64-52. Via Venskus, Ververs en Luuk van Bree werd voorkomen dat de Limburgers dichterbij kwamen: 69-54.

In het laatste kwart herstelde ZZ Leiden zich en werd er toch weer meer afstand genomen. Hoogtepunten waren een dunk van Deion Hammond nadat hij zelf de rebound van zijn misser had gepakt, en een alley-oop pass van Maarten Bouwknecht (acht assists) op Rutherford. Als toetje tekende de net ingevallen Liam van der Schalie voor de laatste score in de wedstrijd: 88-64.

Naast Ververs met zijn 23 punten, kwamen drie andere spelers in de dubbele cijfers: Venskus 16, Rutherford 14 en Hammond 12. Bij BAL kwam Tholel tot 23 punten.