Organisator Jeroen Maters wachtend bij de start van de tweede groep van de 100-bruggenloop. (Foto's: Gerry van Bakel).

Leidse 100-bruggenloop: 'Ik doe het op karakter'

Na de geslaagde proef vorig jaar beleefde Leiden dit weekend de primeur van de 100-bruggenloop. Op de kaart gezet door Jeroen Maters die ook aan de wieg stond van het Singelpark. Honderden wandelaars en hardlopers testten dit weekend hun kuiten.

Het venijn zit in de staart. Misschien wel meer voor de hardlopers dan voor de wandelaars. De allerlaatste brug, de Visbrug vlak voor het voormalige V&D-gebouw is de steilste van allemaal. “Maar dan ben je er bijna”, zegt Maters, “dus die haal je dan ook nog wel.” Een van de moderne Singelparkbruggen bij het Veerplein, de hoge Hapynionbrug,  is volgens Maters makkelijker te lopen omdat het traptreden heeft.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de eerste editie van de Leidse 100-bruggenloop.

De 100-bruggenloop slingert zich door de stad en doet 100 van de 116 bruggen aan die Maters in het centrum van Leiden heeft geteld. De lopers hebben er zin in, de regenbuien die in de weerapps worden aangekondigd worden voor lief genomen. “Ik heb vorig jaar ook meegedaan”, zegt Jacqueline Kunst van de Leiden Road Runners Club. “Toen vielen de bruggen best mee. Ik heb er niet speciaal voor getraind, ik doe het op karakter. Ik ga er gewoon van genieten.”

Voor Chris Larrewijn is de 100-bruggenloop een soort van opwarmertje zou je kunnen zeggen. “Het is altijd maar één keer de eerste keer, dus toen ik daar van hoorde, heb ik me meteen ingeschreven. Maar ik ben ook loop-buddy van Martijn die blind is. En die vroeg me of ik mee wilde doen aan de CPC in Den Haag. Die is ook vandaag. Dus ik loop eerst hier, dan gauw omkleden en naar Voorschoten en dan ga ik met Martijn samen met de trein naar Den Haag. En dan staan we om kwart voor drie aan de start voor de halve marathon.”

 • Startbewijs ophalen in stadhuis.
  Startbewijs ophalen in stadhuis.
 • Chris Larrewijn (rechts).
  Chris Larrewijn (rechts).
 • Vrijwilligers langs de route krijgen laatste instructies.
  Vrijwilligers langs de route krijgen laatste instructies.
 • Leiden Road Runners Club doet uiteraard mee.mee
  Leiden Road Runners Club doet uiteraard mee.mee
 • Ijsberen voor de eerste start.
  Ijsberen voor de eerste start.
 • Jan van Goyenbrug
  Jan van Goyenbrug
 • Hapynionbrug
  Hapynionbrug
 • Bruggetje bij Hortus dat speciaal dit weekend open is.
  Bruggetje bij Hortus dat speciaal dit weekend open is.
 • Brug bij de Meelfabriek ook speciaal geopend voor 100-bruggenloop.
  Brug bij de Meelfabriek ook speciaal geopend voor 100-bruggenloop.
 • En een onverwacht kuitenbijtertje bij de Zuidsingel.
  En een onverwacht kuitenbijtertje bij de Zuidsingel.

 

 

Advertentie

Leiden Sport 100 bruggenloop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×