Zondag ging in een deel van Leiden het licht uit. (Foto: Chris de Waard).

Seeing Stars smaakt naar meer: PvdD wil licht in Leiden vaker uit

Tijdens Seeing Stars Leiden gingen zondagavond in een groot deel van de Leidse binnenstad de lichten anderhalf uur lang uit. Wat de Partij voor de Dieren in Leiden betreft mag dat wel vaker. Daarom vragen ze aan het Leidse college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

“Het uitzetten van de lichten heeft niet alleen als voordeel dat we de sterren kunnen zien, maar gaan ook lichthinder en energieverspilling tegen. Mens, dier en natuur zijn gebaat bij een echte afwisseling tussen dag en nacht, tussen licht en donker. De sterrenhemel kunnen zien zorgt ervoor dat mensen beter slapen, dieren geen leefgebied verliezen en planten de door hun benodigde dagelijkse periode van donkerte kunnen hebben. Bovendien levert minder licht ook energiebesparing op,” zo stelt de partij.

De PvdD richt zich vooral op plekken waar nu ’s avonds en ’s nachts mogelijk nog onnodig het licht brand. Het stadsbestuur wordt gevraagd om te onderzoeken op welke plekken in de stad de lichten onnodig branden en waar lichten eerder uitgezet kunnen worden. Daarnaast wordt er gevraagd of het college bereid is om in panden waar de gemeente is gehuisvest, het licht niet onnodig te laten branden. Ook hoopt de partij dat de gemeente in gesprek wil gaan met eigenaren en huurders van winkels en kantoorpanden om hun lichten ’s avonds en ’s nachts te doven.

Het liefst ziet de Partij voor de Dieren zelfs dat ondernemers verplicht worden om de verlichting na een bepaald tijdstip uit te zetten. Daarom vraagt men het college wat de mogelijkheden voor zo’n verplichting zijn.

Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren in Leiden. 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×