(Foto: Chris de Waard).

Aantal opgevangen vluchtelingen in Voorschoten stijgt

Vanaf zaterdag komen er zo’n veertig extra kamers beschikbaar in de Gouden Leeuw voor het opvangen van vluchtelingen. In het Van der Valk hotel aan de Veurseweg in Voorschoten worden nu al 120 statushouders en nareizigers opgevangen. Dat worden er tachtig meer.

De gemeente Voorschoten maakte begin deze maand al bekend de opvangcapaciteit te zullen vergroten en per 1 oktober is dat een feit.

Ook in het gemeentehuis is het aantal vluchtelingen uitgebreid dat daar is ondergebracht. In totaal zijn er nu 97 plekken, waarvan er 75 daadwerkelijk in gebruik zijn. Voorschoten vangt sinds mei van dit jaar Oekraïense vluchtelingen op in een kantoorvleugel van het gemeentehuis. Recent is daar het poortgebouw bijgekomen. Om daar plek te maken hebben verschillende politieke partijen hun fractiekamer tijdelijk afgestaan.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Nadine Stemerdink over de (uitbreiding van de) opvang van vluchtelingen in Voorschoten.

Burgemeester Stemerdink is erg te spreken over de manier waarop de opvang verloopt. Er zijn tot nu toe helemaal geen incidenten geweest en de vluchtelingen uit Oekraïne doen op allerlei manieren al volop mee in het dorp. Voor hen geldt dat ze mogen werken en de meeste doen dat ook. “Of ze doen vrijwilligerswerk.” De kinderen gaan ook allemaal naar school. De jonge kinderen naar basisscholen in Voorschoten, de oudere naar middelbare scholen in Leiden.

“Tijdens het weekend van Voorschoten hebben de Oekraïense kinderen ook opgetreden. Daarbij zongen ze zelfs ‘Leef’ van André Hazes vertelt een stralende burgemeester, terwijl ze een filmpje van dat optreden op haar telefoon laat zien.

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×